Med våren kommer mye lys og mange utendørsaktiviteter. Da gjelder det å gjøre klar kamerautstyret og komme seg av gårde. Her får du de fem beste tipsene våre til å ta flotte vårbilder akkurat nå.
1. Bruk motlyset
Vårvarmen gjør også at mange mennesker koser seg utendørs Fotografer gjerne mylderet i motlys for å få med de varme fargetonene i bildet.
Når du fotograferer mot lyset, risikerer du imidlertid å få sterke kontraster i bildet. For å unngå at de lyse partiene dermed brenner ut, kan du bruke histogrammet som veiledning.
Slik bruker du histogrammet
- Få det frem ved å klikke på Info eller piltastene når du ser bildet på kameraskjermen.
- Velg en eksponering som ligger helt på grensen til utbrente høylys. Stolpene i histogrammet skal dermed ligge over mot høyre del og bare såvidt treffe kanten.
Eksponerer du med denne metoden, vil du også kunne se flere detaljer i de mørkere områdene i bildet.
Et lyssterkt objektiv gir deg muligheten til å fotografere utover kvelden, og når du fotograferer på full blenderåpning, drar du også fordel av minimal dybdeskarphet, slik at du f.eks. kan isolere bare ett solfylt ansikt midt i mylderet og dermed få et roligere bilde.
Les også: 3 tips til motlys

Fotograferer du i motlys, kan du få et drømmeaktig og diffust uttrykk med blomster i forgrunnen.
© Shutterstock2. Unngå gjenskinn med smart utstyr
Når du fotograferer blomster, bør du velge enkle fargekombinasjoner og komplementærfarger som gul og blå eller rød og grønn. Bruk en solblender for å unngå strølys.
Strølys er sollyset som treffer frontlinsen og sprer seg gjennom linseelementene og svekker kontrast og fargemetning. Det er også dette lyset som kan skape store lysflekker i bildene.
Bruk eventuelt et polariseringsfilter. Det kan fjerne gjenskinn i bladene og dermed mette fargene. Filteret tar ca. en og en halv blender.

Vakre solstråler som trenger gjennom trærne, skaper et nesten overnaturlig lys.
© Shutterstock
3. Få frem strålene
Du må nok lete litt i skogen for å finne fenomenet – men de vakre solstrålene kan se helt fantastiske ut.
Lysmåling kan være avgjørende, for du undereksponerer fort denne bildetypen med det sterke motlyset. Lyset måles derfor best rundt mellomtonene for å unngå både over- og undereksponering
Slik får du frem solstrålene i bildet
- Sett kameraet til sentrumsveid lysmåling.
- Rett kameraet mot et område i motivet som ikke ligger i skygge eller sollys.
- Klikk på eksponeringsknappen, komponer og fotografer.
4. Fang kirsebærtrærne uten folk
Et av vårens flotteste motiver er når de japanske kirsebærtrærne blomstrer. Den største utfordringen kan være å finne det riktige tidspunktet å fotografere dem på, for blomstringen er en stor publikumsmagnet.
Vi har selv prøvd det et par ganger, der vi lyktes på andre forsøk fordi vi sto tidlig opp klokken seks om morgenen. Men det finnes en annen smart metode.
Er det for mange mennesker der, kan du øke eksponeringstiden med et ND-filter, slik at den blir lang. Det vil gjøre folk såpass uskarpe i bildet at de stort sett forsvinner, bortsett fra de som står helt stille i eksponeringsøyeblikket.
Husk å bruke stativ. Det er dessuten lurt å gjøre det på en vindstille dag siden bevegelse i blomstene vil gjøre disse uskarpe også.
>Les også: Fem tips til bedre landskapsbilder

Japanske kirsebærtrær som blomstrer er en fargerik opplevelse.
© Shutterstock
5. Bruk tele på tåken
Om våren dannes det såkalt adveksjonståke når varm og fuktig luft beveger seg over en kald jordoverflate eller en kald innsjø. Denne tåketypen er tykk og er spesielt synlig når været skifter.
Bruk en kraftig tele på f.eks. 200 mm, eventuelt montert med en telekonverter på 2,0x. Den lange brennvidden gjør at perspektivet presses sammen slik at tåken virker enda tykkere, mens de forskjellige bildeelementene ser ut til å ligge i ett lag.
Når det perfekte vårmotivet er i boks, kan du delta i vår fotokonkurranse.

Den mystiske tåken er et flott motiv for alle landskapsfotografer.