3 gode tips ved motlys

3 gode tips ved motlys

Motlys kan være både være en venn og en fiende. Mange unngår motlys, men det er faktisk mange spennende motiver å finne. Og det blir ekstra spennende hvis du lærer deg å mestre det.

4. juli 2016

1. Flotte silhuettter Hvis du bruker motlys for å ta flotte silhuettbilder, så er det absolutt viktigste at motivet behandles separat fra bakgrunnen.

Pass på å bruke kameraets funksjon for spotmåling. Ellers risikerer du å få en bakgrunn som overeksponerer.

Hvis du vil ha mer dramatikk i bildet, så kan du med fordel bruke et vidvinkelobjektiv.

2. Få kontroll over lyset Du har de beste arbeidsbetingelsene på kvelden og om morgenen. Her står solen lavere, og lyset er svakere enn midt på dagen.

Begge deler gir deg et mykt og lekkert lys, og dermed blir det enklere å unngå utbrente bilder. Av samme grunn snakker mange fotografer om den “gylne time”.

3. Bruk skyggene Et motlysbilde kan fort bli en hard silhuett uten detaljer. Men hvis vil du ha det beste fra begge verdener, så kan du med fordel kaste lys tilbake på motivet ditt.

Det gir portretter en flott ekstradimensjon og er ganske billig å gjøre.

Et stort papirark er den billigste måten, men vi anbefaler en reflektor. Det kan du skaffe deg for noen få hundrelapper..

Hvis du har én eller flere eksterne, fjernstyrte blitser, så gir det deg flere muligheter – både for å få sendt lys tilbake på motivet, men også for å få en silhuett løs fra bakgrunnen. Med en velplassert blits er det mulig.

I artikkelen i siste nummer av Digital FOTO, som du som abonnent kan laste ned gjennom linken over, får du 12 tips for å fotografere i motlys.

Kanskje du er interessert i...