Mann som bader i solnedgangen.

Det er sjelden du tar de beste bildene midt på dagen. Det er heller når solen står lavt og lyset er mykt og lekkert. 

3 gode tips til fotografering i motlys

Motlys er mange fotografers verste mareritt, men det er faktisk i motlys du kan få noen av de mest interessante bildene. Vi forteller deg hvordan du kan bli venn med motlyset ved å stille inn kameraet riktig og vurdere komposisjonen nøye.

En klassisk tommelfingerregel sier at man skal fotografere med solen i ryggen, men sannheten er at du kan få flotte bilder hvis du trosser denne regelen. 

Det sterke motlyset kan faktisk brukes til å få fantastiske blinkskudd. Det krever imidlertid at du stiller kameraet riktig inn for oppgaven og vurderer den beste bildekomposisjonen

Her får du 3 tips til fotografering i motlys.

1. Ta bildene på rett tidspunkt
2. Flytt solen ut til sidene
3. Bruk speilinger til å skape fantastiske motlysbilder

> Les også: Slik bruker du spotmåling

1. Ta bildene på rett tidspunkt

De beste tidspunktene for fotografering i motlys er rett etter daggry og rett før solnedgang. Da er lyset mykere, himmelen mer dramatisk, og du unngår samtidig portretter der modellen står og myser på grunn av det sterke lyset.

Hvis du drømmer om å lage vakre silhuetter i for eksempel solnedgangen, kan du bruke motlyset, men det er viktig at du sørger for at motivet går fri fra bakgrunnen.

Sørg for å bruke kameraets funksjon til spotmåling, ellers kan du risikere å få en overeksponert bakgrunn. 

Byggearbeidere på et stillas i solnedgangen

Du kan få fantastiske bilder i motlys hvis du fotograferer gjengkjennelige motiver i solnedgangen.

© Shutterstock

2. Flytt solen ut til sidene

Hvis du skal lykkes med å få en god eksponering av solen, kan det hjelpe å flytte solen ut til siden. Bildene dine blir ofte bedre når solen er i kanten av bildet, fordi du ikke får fullt så mye lys inn på sensoren. 

Ved å flytte solen ut til kanten av bildet, kan du også skape en interessant komposisjon der du bruker motivets skygger aktivt. 

Hvis du har problemer med å få en god eksponering av både motivet og solen, kan du bruke bracketing. Ved bracketing setter du flere eksponeringer sammen til ett bilde, der både skygger og høylys har alle detaljer.

> Les også: 4 metoder for annerledes bilder av solnedgangen

3. Bruk speilinger til å skape fantastiske motlysbilder

Hvem sier at et godt motlysbilde absolutt må ha jord og planter som forgrunn og en ren himmel som bakgrunn? Hvis du vil du ha noe annerledes, kan du se etter speilinger i vann i form av innsjø, fjord og hav. 

Når de mange fargetonene i himmelen og solen reflekteres i vannets krusninger, blir det en meget interessant for-, mellom- eller bakgrunn til bildet ditt. Det blir en flott effekt uansett hvor stor del vannet utgjør av komposisjonen. 

> Les også: 7 tips for å ta flottere landskapsbilder

Solnedgang som speiles i vannet

Hovedmotivet som reflekteres er i seg selv et flott motiv. Sørg derfor for å unngå overflødige elementer i komposisjonen din.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...