Utskrevne papirbilder

Prisene for bildefremkalling på nettet varierer en del, men du kan som regel få skrevet ut bilder i en størrelse på 9 x 13,5 cm for omkring en krone per stykk.

© Shutterstock.com

Slik skriver du ut bildene dine på nettet

Det er enkelt å fremkalle de digitale bildene dine på nettet. Ofte er brukervennligheten høy, og du mottar bildene dine i løpet av kort tid. Her får du våre beste tips for vellykkede og pene utskrifter.

Vil du skrive ut mange bilder på én gang, er det enklere og som oftest også billigere å få dem fremkalt via nettjenester i stedet for å skrive dem ut selv.

Det finnes mange gode tjenester som gjør bildefremkallingen din rask og enkel.

Hos nettjenester som Cewe, Foto.com, FotoKnudsen, Elitefoto og Smartphoto kan du sende inn en stor bildebunke til utskrift, og etter noen dager ligger de i postkassen din.

Her får du fire tips som hjelper deg med å få helt perfekte utskrifter når du sender bildene dine til fremkalling.

1. Sorter bildene før du sender dem til fremkalling

Når du sender bildene dine til fremkalling, må du sjekke om det er noen dårlige bilder du ikke vil ha fremkalt.

Derfor må du ikke finne på å sende inn alle bildene dine til fremkalling direkte fra minnekortet.  

Se på bildene først slik at du vet at bildene du får skrevet ut på nettet, også er verdt å se på når du har dem på papir.

Bilder i ramme på vegg

Når du sender inn bildene dine til fremkalling, må du være oppmerksom på at de fleste kameraer tar bilder i forholdet 3:2. Dersom du har funnet en ramme eller passepartout med andre mål, kan du endre formatet i kameramenyen eller bildebehandlingen før du sender bildet ditt til utskrift.

© Shutterstock

2. Skriv ut mange bilder om gangen – det er billigst

Uansett hvor mange bilder du sender til fremkalling, vil fraktkostnadene fra tjenestene være de samme.

Derfor vil prisen per bilde ofte bli lavere jo flere bilder du sender til fremkalling om gangen. 

Flere av nettjenestene du kan bestille bildefremkalling fra, tilbyr dessuten mengderabatt.

Derfor kan ofte bildefremkalling på nettet spare deg for mange kroner hvis det dreier seg om et stort antall bilder.

Bilder i ramme på vegg

Vi anbefaler vanlig klart glass som det beste materialet for innramming av bilder når du har sendt inn bildene dine til fremkalling. Ulempen er imidlertid at vanlig glass gir gjenskinn. Det kan være fristende å bruke refleksfritt glass, men du må være oppmerksom på at det demper fargene og gjør bildet flatt å se på.

© Shutterstock

3. Vær varsom med automatisk korrigering i bildefremkallingen

Når du sender inn bildene dine til fremkalling, kan du velge å få automatisk bildeoptimalisering, som vanligvis øker fargemetningen kraftig og som oftest gjør fargene litt varmere.

Det ser tiltalende ut, men det er mye lurere å justere bildene selv før du sender dem til fremkalling.

> Les også: Dette er de beste gratisprogrammene for bildebehandling

4. Sjekk formatene før du sender bildene til fremkalling

Når du sender bildene dine til fremkalling, bør du også være oppmerksom på hvordan nettjenesten håndterer utskrift av bilder med ulike sideforhold.

Noen kameraer tar bilder med sideforholdet 3:2, mens andre tar i 4:3, og i mange kameraer kan du også velge for eksempel 1:1 eller 16:9.

Hos mange av nettbutikkene som tilbyr fremkalling, bestiller du bildene dine i en størrelse der den korteste papirsiden ligger fast, for eksempel på 13 cm.

Og så bestemmer bildet ditt hvor bredt det blir skrevet ut, avhengig av hvilket format det har. 

Andre tjenester som tilbyr fotofremkalling på nettet, tilpasser bildene slik at de passer til papir i bestemte formater, for eksempel 13 x 18 centimeter.

Her velger du om bildene skal beskjæres slik at de går ut til papirkantene, eller om de skal skaleres slik at du i stedet får hvite kanter øverst og nederst.

I Lightroom-serien vår kan du lære deg å behandle bildene dine til perfeksjon før du sender dem til fremkalling. Se alle videoene her.

Bildeformater utskrift på nettet

Når du fremkaller bilder og skal velge format, kan du ofte velge for eksempel 4:3, 16:9 eller 1:1. Det beskriver proporsjonene for papiret. Som et eksempel tilsvarer standardstørrelsen 10 x 15 cm 2:3-formatet. 

Kanskje du er interessert i...