utskriftsoppløsning, dpi

Hvor store bilder kan jeg lage?

Hvor mange megapiksler krever egentlig en stor utskrift? Her kan du lese hvor store utskrifter du kan lage av bildene dine.

12. juli 2018


Kanskje har du lurt på hvor store bilder du egentlig kan skrive ut. Det korte svaret er at det kommer an på antall piksler i kameraet ditt og kvaliteten på utskriften av bildet ditt. Hvordan de to tingene henger sammen, ser vi på i denne artikkelen.

Først er det noen grunnelementer det er viktig å forstå først. Det første vi skal se på, er megapiksler. Det er ofte noe av det første kameraprodusenten opplyser om når du skal investere i et av produktene deres.

Antall megapiksler i et bilde betyr egentlig hvor mange fargede prikker kameraet ditt lager et bilde av.

piksel øye

På dette bildet av et øye på kloss hold kan man se de enkelte pikslene på skjermen. Hver piksel består av tre farger, blå, grønn og rød. I prinsippet fungerer en skriver på samme måte, at den legger en liten fargedråpe på papiret.

© Shutterstock

Hva betyr megapiksler for kameraet mitt?

De fleste kameraer fotograferer i sideforholdet 3:2. Det vil si et forhold på 1,5. Det betyr at den ene siden av bildet er halvannen gang lenger enn den andre.

Når du ser på antall piksler i kameraet ditt, kan du regne ut, hvor mange piksler bildene dine har på hver av sidene. Har du et kamera med 24 megapiksler, betyr det at du tar bilder med 6000 x 4000 piksler på sidene.

Omvendt får du selvfølgelig også det totale antall piksler hvis du ganger antall piksler på sidene. Antall piksler er viktig når du skal skrive ut bilder.

Hva betyr dpi når jeg skal skrive ut bilder?

Når du skriver ut bilder, jobber vi med et begrep som heter dpi. Det betyr prikker pr. tomme på et papir. Jo nærmere en utskrift du er, desto flere detaljer kan øynene dine oppfatte, og jo flere dpi vil du trenge.

Generelt sier vi at det er cirka fire nivåer av dpi. 300 dpi gir veldig god kvalitet, 200 dpi er en god kvalitet og 100 dpi er OK, men ikke godt nok for utskrift av bilder som skal være av flott kvalitet. Til slutt er det også dpi over 300, som blir brukt til utskrift av bilder i for eksempel magasiner. Her i Digital FOTO bruker vi 305 dpi når vi trykker bilder i bladet.

> Les også: Er dpi og ppi det samme? 

printer med fotos

Når det gjelder skrivere, snakket vi ofte om tre typer. Laser eller en av de to blekkskriverne, hvor den ene farger selve papiret og den andre farger oppå papiret.

© Shutterstock

Hva trenger jeg piksler til?

Når du vet antall piksler i bildene dine, vet du også hvor store bilder du kan skrive ut.

Det er lett å finne størrelsen på fotoutskriften din hvis du lager et enkelt regnestykke for den korte og den lange siden av utskriften. Du ganger nemlig dpi med størrelsen på utskriften.

Du får det enkleste regnestykket hvis du regner i tommer i stedet for centimeter. Én tomme tilsvarer cirka 2,5 centimeter.

Så sier vi: sidens lengde i tommer x dpi = antall piksler du må ha som et minimum.

Skal du skrive ut en A4-side, regner du med 8 og 11 tommer. Ganger du de to tallene med 300 dpi, kan du regne ut at du trenger et bilde i størrelsen 2400 piksler x 3300 piksler.

Vil du skrive ut i en lavere kvalitet, skal du selvfølgelig bare gange med 200 eller 100 dpi i stedet for 300 dpi.

> Vil du være sikker på å få flotte utskrifter? Som abonnent på Digital FOTO får du 25% rabatt på CEWE fotobøker og premiumplakater. Det er enkelt, og du er sikret et godt resultat!

Photoshop gjør fotoutskrift enkelt

Vi innrømmer at det virker en smule komplisert å måtte regne med tommer, centimer og dpi. I stedet for å bruke kalkulatoren kan du få Photoshop til å hjelpe deg.

Ved å trykke på Image i toppmenyen -> Image Size får du fram en ny meny på skjermen.

Her kan du endre ved resolution. Skriv for eksempel inn 200 i Pixels/Inch eller 300. Her vil antall centimer endre seg etter størrelsen på tallet du skriver inn i feltet resolution.

hvordan kan du se størrelsen på utskriften ut fra bildet

Dette testbilde kan vi skrife ut i 39 x 29 centimeter ved 200 dpi. Skriver vi 300 i stedet, synker størrelsen til 26 x 19 centimer.

© Shutterstock

Hva hvis jeg vil skrive ut et stort bilde?

La oss bruke et eksempel: Du vil skrive ut en plakat på cirka 20 x 28 tommer. Det tilsvarer 50 x 70 centimer.

Bruker du Photoshop og utregningene våre som hjelp, finner du raskt ut at kameraet ditt må kunne fotografere med 50 megapiksler.

Nå tenker du sikkert at kameraet ditt ikke har så mange megapiksler. Sannheten er at de færreste har så mange. Kameraene som har det, er svært dyre.

Har du derimot et vanlig kamera med 20 megapiksler, kan du ta det helt med ro. Du kan fint skrive ut et stort bilde likevel. Det er ikke nødvendig å skrive ut store utskrifter i svært høy kvalitet.

Det er nemlig slike at jo lenger unna et bilde du kommer, desto lavere dpi trenger du. Det menneskelige øye kan uansett ikke se forskjellen.

Står du for eksempepl 20 meter unna utskriften fordi den dekker en husfasade, kan du likevel ikke se på langt nær så mange detaljer. Derfor gjør det ikke noe at pikslene dine blir synlige fordi de blir skrevet ut i et stort format.

Bruker du fotoeksempelet vårt fra tidligere, kan du skrive ut et bilde på 7,8 meter og 5,8 meter hvis du setter dpi til 10.

> Les alt om fotoutskrifter her

Finn avstanden til fotoutskriftene dine

Hvis du skal se på et bilde på svært nært hold, trenger du mange dpi, altså prikker pr. tomme.

Generelt er tommelfingerregelen at betraktningsavstanden må være halvannen gang diagonalen.

Et utskrevet bilde i A2 størrelse med en diagonal på 72,7 cm gir en avstand på 109,1 cm. Det betyr altså at du bør se på bildet fra en avstand på 109 centimeter.

> Les også: Så mange piksler trenger en A4-utskrift

Kanskje du er interessert i...