utskriftsoppløsning, dpi

Hvor store utskrifter kan jeg lage?

En leser har spurt oss om hvor store utskrifter han kan lage, og hvilke kameraer som kan ta bilder store nok til å dekke fasaden på et hus. Få svaret her.

12. juli 2018

Spørsmål?

Kameraet mitt har 24,0 megapiksler, noe jeg mener burde være nok for A3-utskrifter. Men noen ganger ser man et bilde så stort at det dekker en hel husfasade.

Hvilke kameraer kan ta så enorme bilder?

Svar!

De fleste kameraer kan lage et bilde i en kvalitet som er god nok for en husvegg. Detaljnivået avgjøres i utskriftsoppløsningen, kalt dpi, som angir prikker pr. tomme. 

Jo nærmere du er en utskrift, desto flere detaljer kan øynene dine oppfatte, og desto flere dpi må du ha. 

Men står du for eksempel 20 meter fra utskriften, for eksempel fordi det dekker en fasade, kan du ikke få med deg så mange detaljer.

> Les alt om fotoutskrift her

Finn oppløsningen

En tommelfingerregel er at betraktningsavstanden må være halvannen ganger diagonalen. Så A2 med en diagonal på 72,7 cm gir en avstand på 109,1 cm.

Les også: Så mange piksler krever en A4-utskrift

Find flere svar i Postkassen

Spørsmålet om utskriftsstørrelse kommer fra Postkassen i magasinet Digital FOTO 11/2018. Her får du også svar på hvordan Profiles fungerer i Lightroom, om bildestøy og fargestøy er det samme, og hva som gir best bokeh.

Har du spørsmål om foto? Send dem til oss på [email protected] 

OBS: Vi besvarer bare spørsmålene som kommer med i bladet, og vi gir ikke svar direkte på e-post..

Der er plads til rigtig meget udstyr i den nye kamerataske, du kan få med Digital FOTO. 

Redaksjonen anbefaler: Lekker kameraveske

Til ferien eller fototuren er en praktisk og romslig skulderveske en god investering.

I vår nye kameraveske er det en seperat lomme til nettbrettet ditt, så du kan lett ha det med på tur og overføre bilder fra kameraet med WiFi.

> Du kan få vesken med to numre av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. Vesken alene har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...