skikkelse bak en gardin i motlys

Kunstfotografering handler om å være kreativ. Her er det en skikkelse bak en gardin i motlys som har fått et kunstnerisk preg.

© Essi Maaria Orpana

Vekk bildene dine til live igjen med kunstfotografens tre beste tips

Vi har snakket med en kunstfotograf som gir deg oppskriften på å vekke kreativiteten til live igjen hvis den mangler når du er ute og fotograferer.

23. september 2022 av Holger Svend Anderson

Vi har snakket med fotograf Essi Maaria Orpana, som har besøkt forlatte steder i Spania og tatt annerledes og kreative bilder i hus som er opptil 500 år gamle. 

Det kreative aspektet er viktig i stilen hennes, og derfor spurte vi henne om hvordan hun vekker kreativiteten når hun fotograferer.

1. Mesterverket ligger i gjentakelsen

Når alle innstillingene er på plass, er det ofte de minste detaljene som kan løfte et bilde til nye høyder. 

Lyset kan for eksempel endre seg fra ett bilde til det neste, vind og andre faktorer kan spille en rolle og modellen din kan, hvis du har en, flytte seg fra en dårlig vinkel til en god eller omvendt. 

Derfor er det en god idé å gå tilbake til det samme stedet mange ganger og ta det som i bunn og grunn er det samme bildet igjen og igjen, slik at du fanger alle de små endringene i motivet og til slutt får det perfekte bildet. 

> Les også 5 tips fra de beste fotografene

Dette bildet har veldig mange lag: Først og fremst er bildet av jenta funnet på et forlatt sted, og Essi Maaria har fotografert seg selv mens hun holder det. 

© Essi Maaria Orpana

2. Bilder blir bedre av tilbakemelding

Det er nok de færreste fotografer som ikke får noe ut av å vise bildene sine til andre, og hvis kreativiteten uteblir, kan det være mye nyttig å hente i dette tipset.

Nye øyne kan nemlig bidra med interessante perspektiver på et bilde, og dette er noe du kan bruke til å gjøre det enda bedre eller forberede deg som fotograf på å ta bedre bilder neste gang du er ute og fotograferer.

Derfor er det lurt å snakke med både venner, familie og kolleger om bildene dine og diskutere hva som kunne gjøre bildet enda bedre.

Vær nysgjerrig på både ris og ros, og still gjerne flere spørsmål hvis noen sier de enten liker eller ikke liker et bilde.

Spør for eksempel om nøyaktig hvorfor de liker det, hvilken stemning de får av å se på det eller lignende.

Du kan også melde deg inn i en fotoklubb. Der får du nemlig et engasjert publikum som kan gi enda grundigere kritikk.

Forlatt stue med sofa og sofabord

Essi Maaria tok mange bilder i dette huset, som hadde stått forlatt og urørt i mange tiår.

© Essi Maaria Orpana

3. Få fart på kreativiteten

Hvis det først har stoppet helt opp, kan det være enormt utfordrende å vekke kreativiteten til live igjen, men da er det viktig at du ikke setter deg ned og tenker altfor mye på dette eller kanskje gir opp. 

Tvert imot er det bedre å komme i gang og bare gjøre et eller annet. Dette kan være å lete etter nye vinkler på motivet eller å bytte objektiv og brennvidde. 

Det skjer nemlig ofte når du eksperimenterer med f.eks. froskeperspektiv og vidvinkel at nye ideer får vokse frem. 

> Les mer: 10 fotoideer som kan kickstarte kreativiteten din

Les intervjuet med Essi Maaria

I Digital FOTO nr. 15/2022 har vi et stort intervju med Essi Maaria, der du blant annet kan lese mer om hvordan hun finner stedene sine og om den gangen et av opptakene nesten gikk helt galt. 

Du kan også hente inspirasjon fra Essi Maarias spennende teknikker og få tips og triks til hvordan du kan utvikle din egen kreativitet.

Kanskje du er interessert i...