Terry O'Neill fotograferer førstedame Laura Bush i Det hvite hus 2001

Blant de fem dyktige fotografene får du et tips fra Terry O'Neill, som du ser fotografert her. 

© Terry O'Neill

5 tips fra de beste fotografene

En rekke av de beste fotografene har delt de beste tipsene sine i Digital FOTO, og her får du fem gode profftips som kanskje kan gjøre bildene dine bedre.

1. Charlie Waite

Grunnlegger av fotoskolen “Light and Land"

TIPS: Finn formene

“Trær i et landskap ser best ut hvis formene blir gjentatt av andre elementer i landskapet, slik at det oppstår et mønster, slik som her, nord i England, hvor treet understreker linjene til fjellet."

Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon som fotograf

Tre foran fjell, Charlie Waite
Dobbelt opp

I bildet til den anerkjente fotografen Charlie Waites blir formene til treet gjentatt av fjellet, slik at det blir enda sterkere.

© Charlie Waite

2. Bruno Ehrs

Fotograf for blant andre den svenske kongefamilien

TIPS: Begynn med bakgrunnen

“Når jeg skal ta et portrettbilde, begynner jeg bakfra. Først finner jeg ut av hvordan miljøet skaper harmoni, og deretter plasserer jeg personen. Ofte er det bare ett optimalt sted den portretterte kan stå. Flytter han seg bare ti centimeter den ene eller den andre retningen, blir hele balansen i bildet forskjøvet.” 

Les også: 5 tips for å få en flottere bakgrunnn i bildene dine

3. Terry O'Neill

Legendarisk mote- og portrettfotograf

TIPS: Slå an tonen
“Finn ut hvilken musikktype de liker, og sett det på når de kommer for å bli fotografert. Det får dem til at slappe av, og da er halvparten av jobben gjort.” 

Les også: Slik får du fram det naturlige smilet i portrettbilder

Terry O'Neill
Gå nærmere

Her er Terry O’Neill i ferd med å fotografere førstedame Laura Bush i Det hvite hus i 2001. Han ble blant annet kjent for bildene sine av The Beatles og Brigitte Bardot.

© Terry O'Neill

4. Paul Sanders

Landskapsfotograf med mindfulness som spesialitet

TIPS: Bruk uhellet
“Ikke kvitt deg med et objektiv bare fordi det er gått i stykker. Hvis du for eksempel har mistet objektivet ditt og det forreste linseelementet har forskjøvet seg, kan du få flotte og uventede effekter i bildet ditt.”

Les også: Bruk glass for å skape flotte og fascinerende effekter

5. Erik Johansson

Fotograf med bildemanipulering som spesialitet

TIPS: Studer objekter i bruk
“Ofte setter jeg sammen bilder hvor jeg setter inn objekter som blir forstørret til surrealistiske proporsjoner. Hvis det bare skal sånn omtrentlig realistisk ut, er det viktig å studere objektet du jobber med. Søk for eksempel etter bilder på nettet for å se hvordan skyggene faller når en støvel treffer bakken, og hva som skjer på jordoverflaten.”

Les også: Møt fotografen som lurer hjernen din

Forvokste støvler på åker
En kort gåtur

Støvlene er fotografert i dagslys med kunstig lys bakfra. I overskyet vær får man et mykt,
jevnt lys og kan simulere solen ved å tilsette blits bakfra.

© Erik Johansson

I det nyeste nummeret av Digital FOTO 8/2018 kan du lese enda flere tips fra noen av landets og verdens beste fotografer.

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement. Som abonnent får du umiddelbar tilgang til det aktuelle bladet og de ni foregående bladene i magasinappen vår, Wype.

Akkurat nå får du to numre av Digital FOTO og den store kursboken vår om bildebehandling "100 tips og kurs" for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...