Helt spesielle betingelser må til for en måneformørkelse.
Ikke bare må det være fullmåne, men solen, jorden og månen må også stå helt på linje. Samtidig må månens bane krysse jordens bane rundt solen.
Måneformørkelser er altså et relativt sjeldent fenomen som alltid tiltrekker seg ivrige fotografer over hele verden. Og med god grunn: Er forholdene riktige, kan du ta fantastiske bilder når månen beveger seg inn i jordens skygge.
I motsetning til solformørkelser trenger du ikke noe beskyttelsesutstyr for å se på en måneformørkelse, og du kan også bruke det kamerautstyret du nå har til rådighet.
Vil du ha detaljer på månens overflate, må du imidlertid bruke et teleobjektiv.
> Les også: Ta skarpere bilder med teleobjektivet ditt

Med et teleobjektiv på minst 200 mm og et solid kamerastativ er du godt rustet for å fotografere måneformørkelse og blodmåne.
© ShutterstockSlik fotograferer du måneformørkelse og blodmåne
Bruk et speilrefleks- eller systemkamera og et teleobjektiv på minst 200 mm.
Sett kameraet på stativ og bruk en fjernutløser eller kameraets selvutløser så du unngår rystelser.
> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ.
Sett kameraet til å fotografere i raw og vri programhjulet til M for å få full manuell kontroll over eksponeringen.
For å unngå at månen brenner ut må du eksponere etter de lyse områdene på månen. Er det forholdsvis mye lys, velger du laveste ISO-verdi, for eksempel ISO 100. Velg blender F11.
Sett lysmåleren til spotmåling, som kun tar høyde for et lite område midt i bildet og ikke mørket rundt månen.
Velg en lukkertid som passer til lysmålingen, ved å holde øye med lysmåleren, for eksempel 1/125 sekund.
Still fokus manuelt. Bruk eventuelt live view så du kan se motivet på skjermen under eksponeringen. Dermed kan du umiddelbart se om eksponering og skarphet har truffet perfekt.

En blodmåne er et flott motiv for fotografering.
© ShutterstockLær om de forskjellige måneformørkelsestypene
Det er ikke bare totale måneformørkelser vi kan se på himmelen.
Fra tid til annen hender det at månen bare blir truffet av jordens halvskygge, og da oppstår det en penumbral måneformørkelse - en delvis måneformørkelse.
Ved en penumbral måneformørkelse ser det ut som om det er tatt en "bit" av månen. Bruker du de samme kamerainnstillingene som ved en total måneformørkelse, kan det bli flotte bilder.
En delvis måneformørkelse viser seg ved at månelyset blir en anelse svakere enn normalt.
Dette kan være vanskelilg å fange på bilder, men lager man en timelapse av månen, kan fenomenet ses tydelig.
Lag en effektfull timelapse av en måneformørkelse
Hvis kameraet ditt allerede har en funksjon for timelapse, er det lett å fikse. Hvis ikke må du fotografere først og sette sammen alt etterpå.
Du trenger et stativ og gjerne et intervalometer hvis du ikke har en funksjon for dette i kameraet. Dermed kan du utløse kameraet uten å bytte posisjon.
Sørg for å finne et egnet sted for å fotografere.
For mye lysforurensning fra byer, hus og biler ødelegger resultatet, så det blir definitivt best hvis du drar ut av byen, og da gjerne til et sted der det blir helt mørkt.
Redaksjonen anbefaler: Kraftig kikkert for fotografen
Med en god kikkert kan du enkelt få øye på alle motiver, for eksempel fugler, på lang avstand. Kikkerten fra Mitilux er nettopp kommet i en ny og kraftig forbedret versjon.
Den forstørrer 8 ganger så du kan oppdage dyr og andre motiver på avstander som øynene dine aldri hadde taklet uten hjelp. Med en objektivdiameter på 40 mm er kikkerten også lyssterk og kan brukes i tussmørket.
Den er gummiarmert, har innebygd beskyttelse av frontlinsene og kan justeres til bruk både med og uten briller. Den har gjenger så du kan montere den på kamerastativet for en helt rolig utsikt, og med Mitilux 8X40 får du en robust følgesvenn med fokusknapp og et synsfelt på intet mindre enn 149 meter på 1000 meters avstand.
Kompakt design gjør at kikkerten lett kan ligge i kameravesken. Det følger med veske, reim og linsebeskyttere. Verdi 850 kroner.
> Akkurat nå kan du få kikkerten med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 980 kroner. Les mer her.