Brettseiler

Brettseiling kan gi deg mange flotte actionbilder.

© Shutterstock

Sommerutfordring: Ta actionbilder på vannet

Sommeren byr på mange actionfylte fotomuligheter ved havet som er perfekte sommerutfordringer. Her er fire gode tips du kan ta utgangspunkt i.

En tur til stranden er ikke bare en mulighet til å nyte sol og vann. Mange av de actionfylte aktivitetene som foregår i vannkanten, er nemlig flotte motiver og perfekte utfordringer i sommervarmen. Listen over aktiviteter er lang, og du kan teste evnene dine som actionfotograf på alt fra raske vannscootere eller kitesurfere til rolig kajakkpadling.

For å få en vellykket fotoopplevelse ved vannet er det flere ting du kan forberede deg på. Disse går vi gjennom vi her.

Hvis du kjenner noen som er aktive på vannet, for eksempel en surfer, kan du avtale hvordan du plasserer deg i forhold til surferen. Har du en båt, kan du eventuelt fotografere fra den med et vanntett kamera eller et kamera i et vanntett hus. På den måten kan du komme deg helt innpå når surferen kommer susende forbi.

De fleste bilder blir vanligvis tatt fra stranden, og da er det særlig utstyret ditt som setter grensene. Med en moderat zoom kan du fange start og slutt, mens en lang tele med en brennvidde på 600 mm egner seg til å fotografere surferne på nært hold når de er lenger ute på vannet. 

>Les også: Unngå problemer med minnekortet

Jetski

Vannscootere kan komme opp i høye hastigheter, så her må du bruke svært korte lukkertider.

© Shutterstock

1. Husk den korte lukkertiden

Vil du ha skarpe bilder av motiver i bevegelse, må du bruke kort lukkertid. Det gjør du både for å unngå rystelsene du lett får med lange brennvidder, og for å sikre at motivet blir knivskarpt til tross for den høye farten.

Sett kameraet på kontinuerlig autofokus, velg blenderprioritet, A eller Av, på programhjulet og størst mulig blenderåpning, for eksempel 4.0 eller F5.6. Lukkertiden må være maksimalt 1/1500 sekund hvis vannsprøyten skal bli knivskarp i bildet. ISO 400 gir mulighet for 1/2000 sekund og F5.6 på en solskinnsdag.

Alternativt er det en god idé å velge manuelt program og Auto ISO, slik at kameraet regulerer lysfølsomheten selv, mens lukkertiden og blenderen din bevares.

Nedenfor går vi gjennom hvilket utstyr du trenger i ulike situasjoner, og hvordan du håndterer fotograferingen på best mulig måte.

>Les også: Ta flotte sportsbilder

Kitesurfer i motlys

Du kan få en dramatisk effekt ved å fotografere motivet helt nede ved vannlinjen.

© Shutterstock

2. Ta bildene fra en båt

Hvis du er om bord i en båt, kan du fotografere fra lav høyde og gjerne i motlys. Da får du fanget hovedmotivet tett på vannspeilet, noe som skaper en dramatisk effekt.

Her trenger du et kamera med et teleobjektiv som dekker området 70–200 mm. Begge to må tåle vannsprut. Et vanntett hus som dykkerfotografer bruker, er optimalt, men det finnes også vanntette plastposer til formålet, noe som er en billigere løsning.

Surfebrett på strand

Husk også detaljer på stranden som kan sette aktiviteten i perspektiv.

© Shutterstock

3. Fang motivene tett på stranden

Hvis du vil fotografere fra stranden, kan du gå tett på motivene rundt start og klargjøring før et race.

Her trenger du et kamera med et objektiv som kan dekke området 28–300 mm. Da kan du både ta vidvinkelbilder og raskt zoome inn på detaljene.

Brettseiler

Ofte trenger du kraftig tele for å komme deg tett på surfere på havet.

© Shutterstock

4. Ta skarpe bilder på lang avstand

Ofte befinner vannsportmotivene seg langt fra stranden, og det gjør utfordringen vanskeligere. Fotografer gjerne fra lav høyde for å være på nivå med for eksempel surferen eller vannscooteren.

Du trenger kraftig tele for å komme deg innpå motivene, noe som vil si et brennviddeområde på 400 til 600 millimeter. Her kan et ettbensstativ være til god hjelp hvis du skal fotografere lenge. Gå ned på kne for å være på samme nivå. Vær klar til å panorere når motivene er der du vil ha dem.

>Les også: Dette må du vite om actionkameraer

Del ditt beste bilde med oss

Når du har tatt blinkskuddene av sommerstemningen, sender du dem gjerne til oss og deltar i vår månedlige fotokonkurranse i bladet.

Her velger vi ut de beste leserbildene og gir konstruktiv tilbakemelding på blinkskuddene dine.

Kanskje du er interessert i...