Filter foran landskap

Med et spesielt filter kan du få frem flere detaljer i himmelen i landskapsbildene.

© Shutterstock.com

3 filtre til unike bilder

Med spesielle filtre foran objektivet kan du ta bilder som ellers ikke er mulige i verken fotograferingen eller bildebehandlingen. Se hvorfor du bør ha disse tre fotofiltrene.

6. september 2022 av Kristoffer Engbo

Med Photoshop, Luminar og mange andre bildebehandlingsprogrammer kan du skape mange flotte effekter i bildene dine, men det er noen få effekter der du får klart best resultater ved å bruke spesielle filtre i fotograferingen.

Du skrur filtrene på objektivet, og særlig tre typer gir deg bilder som du ellers ikke kunne få. Nedenfor kan du se hva du får ut av de tre filtertypene.

1. Polariseringsfilter gir bedre farger

Polariseringsfilteret fjerner reflekser i vannoverflater, gress og blader og mye annet. Det betyr at for eksempel blader på trærne får kraftigere farger, men også at himmelen blir mer kontrastrik med en dypere blåfarge og hvite skyer.

Filteret kan vris for å justere effekten, så du stiller det inn mens du ser i søkeren for å få den effekten du vil ha frem i bildet. Effekten er sterkest når solen lyser fra siden.

>Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Polariseringsfilter

Polariseringsfilteret kan gi himmelen en dypere blåfarge. Når du vrir på filteret, veksler det mellom å ha ingen effekt og full effekt.

© Shutterstock.com

2. ND-filter gir lange lukkertider

Et ND-filter, eller gråfilter, er egentlig bare et filter som gjør lyset som kommer inn gjennom objektivet, mørkere. Dette betyr at du kan bruke lengre lukkertider enn ellers uten at bildene dine blir overbelyste.

>Les også: 9 tips til å bli en enda bedre fotograf

Du kan eksponere i flere sekunder i dagslys, noe som ellers ikke er mulig. Du bruker det til å trekke ut bevegelser, f.eks. i trafikk, skyer eller bølger, noe som kan gi utrolig flotte effekter.

Foss fotografert med lang lukkertid

ND-filteret gjør det mulig å ta bilder med lange lukkertider også i dagslys, slik at f.eks. vann i bevegelse får en silkemyk effekt.

© Shutterstock.com

3. Gradert filter gir flere detaljer

Et gradert filter er mørkt i den ene enden og helt gjennomsiktig i den andre. Dermed kan du gjøre den ene delen av bildet litt mørkere enn resten, noe som er smart hvis f.eks. himmelen er mye lysere enn forgrunnen.

Ved å plassere den mørke delen over himmelen kan du jevne ut lysstyrkeforskjellen og få frem detaljer på himmelen i stedet for at den blir helt hvit.

I Fordelssonen kan du se tre videoer om hvordan du bruker filtrene. Se dem her. 

Gradert filter

Graderte filtre er ofte firkantede og plasseres i en holder. Dermed kan de skyves opp og ned slik at overgangen mellom gjennomsiktig og mørkt ligger på riktig sted.

© Shutterstock.com

Kanskje du er interessert i...