Tips til bedre videoopptak

Hvis du følger våre fem enkle triks nedenfor, kan du ta opp videoer som de profesjonelle. 

© Shutterstock

5 enkle tips til bedre videoopptak med kameraet ditt

Kameraene blir bedre og bedre til å ta bilder, men det er også skjedd en stor utvikling når det gjelder kameraenes videofunksjon. Her får du fem tips til hvordan du lager bedre videoer.

11. september 2020 av Christian Trant


1. Bruk en ensfarget bakgrunn

Hvis du ikke bruker bakgrunnen aktivt i videoen, så bør du velge en "ren" bakgrunn der det er et minimum av forstyrrende elementer. 

Det vil nemlig fort se rotete ut hvis det er mange forstyrrende elementer i bakgrunnen som ikke har en rolle i videoen. 

Alternativt kan du bruke en blender på rundt F1,8, som slører bakgrunnen og gir en god effekt til portrett-videoer der personen foran kameraet er i fokus, mens bakgrunnen blir myk og dus. 

> Les også: 5 enkle bakgrunner til bildene dine

Tips til bedre video

Hvis hovedmotivet er en person, så sørg for at solen er bak kameraet ditt og ikke foran, ellers vil personen drukne i lys og bli en sort silhuett. 

© Shutterstock

2. Unngå direkte sollys

Lyset er et av de viktigste elementene i et godt videoopptak, men det er også noe av de vanskeligste å få til å bli riktig. En video laget med kameraet ditt vil ofte ha tider der høylys brenner ut i hovedmotivet ditt, eller tider der det er høylys uten at det var meningen. 

Det unngår du ved å gå utenfor direkte sollys og i stedet gjøre opptaket i lett skygge. Du bør derfor tenke over både tidspunktet og hvor du filmer.

3. Bruk kontinuerlig lys

En ringlampe kan løfte videopptakene til et nytt nivå, da det kontinuerlige lyset jevner ut skygger i ansiktet på motivet ditt, noe som gjør at videoen vil se ut som om den er laget i et profesjonellt studio. 

I motsetning til den innebygde blitsen i kameraet ditt, som kun gir et kort lysglimt, så er lyset fra en ringlampe kontinuerlig, og det gjør det mulig å skape en mer konstant lyssetting – også når du beveger deg rundt under opptaket.

Tips til bedre video

Det kontinuerlige lyset fra en ringlampe er genialt, da det jevner ut skygger og gir lys til skyggeområder når det er motlys. 

© Shutterstock

4. Lås fokuset ditt 

Det er lett å bli sjøsyk når fokuset glir frem og tilbake og hele tiden prøver å stille skarpt på ulike lag i opptaket. 

Derfor er det en god idé å låse fokuset ved å skifte til manuelt fokus, slik at du selv velger hvor du vil at fokuset skal ligge. 

5. Stå nær kameraet for god lyd

De innebygde mikrofonene i kameraene er ikke spesielt gode til å ta opp tale når det er litt bakgrunnsstøy eller vind. Spesielt vind gir støy i mikrofonen og ødelegger lydsporet. 

Det er derfor viktig at innspillingen foregår i ly for vinden og at personen som snakker står rett ved mikrofonen. 

> Les også: Slik fotograferer du stjerner

Kanskje du er interessert i...