Ung jente fotograferer blomster håndholdt uten kamerastativ

Det er fint å ha et kamerastativ, men det kan også bremse kreativiteten din. Uten et stativ kan du bevege deg friere. 

© Shutterstock

5 tips for å ta skarpe bilder uten kamerastativ

I noen situasjoner er et kamerastativ uunnværlig, men i andre er det bare en begrensning for kreativiteten din. Her ser du hvordan du tar knivskarpe bilder uten stativ.

11. oktober 2018

Et kamerastativ er et fantastisk redskap når du for eksempel skal fotografere med lange lukkertider. 

Men et stativ kan også være en begrensning for å bevege deg fritt, og det kan gjøre at du ikke tenker like kreativt når du skal finne den riktige vinkelen og komposisjonen. 

Mange fotografer sverger til kamerastativer, særlig for landskapsfotografering, og det er jo også fint å ha den ekstrastøtten et stativ gir deg. Men du kan absolutt ta skarpe bilder uten stativ, også under vanskelige lysforhold. 

> Les alt om kamerastativer her

1. Sørg for å stå riktig

Det høres kanskje litt tullete ut, men måten du står og holder kameraet ditt på, kan faktisk være avgjørende for om du får et skarpt eller uskarpt bilde. Den optimale stillingen er lett spredde ben og rett rygg. 

Hvis du er høyrehendt, holder du den venstre hånden under objektivet, hold kameraet med høyre hånd, og hold albuene inn mot kroppen.

Før du trykker på utløserknappen, puster du inn og så ut slik at kroppen din er så avslappet som mulig, og så trykker du stille og rolig utløserknappen ned.

2. Stabiliser kroppen din ved å lene deg mot noe

Det er akkurat så enkelt som det høres ut – finn noe du kan støtte deg mot, for da kan du holde kameraet like stille som med et stativ. Det kan være et veltet tre, en stor stein eller et lavt rekkverk.

> Les også: 6 tips for enestående høstbilder

Hvis du ikke har noe innen rekkevidde av motivet ditt, kan du i stedet legge deg ned på magen med albuene mot bakken, eller på ryggen som fotografen på bildet over. 

Du kan også sette deg ned på huk med albuene på knærne – det skader ikke å være kreativ. Det viktigste er at det er en behagelig stilling som gjør at du kan ligge helt stille.

3. Slå på bildestabiliseringen i kameraet eller objektivet

Hvis kameraet eller objektivet ditt har innebygd bildestabilisering, slår du den på. Det motvirker nemlig de bevegelsene kameraet eller objektivet ditt (avhengig av hvor bildestabiliseringen sitter) måtte bli utsatt for. 

Ofte vil bildestabiliseringen gi deg mellom tre og fire blendertrinn ekstra, noe som vil si at du for eksempel kan fotografere på 1/30 sekund i stedet for 1/250 sekund med et objektiv på 250 mm – og fortsatt få skarpe bilder.

Denne smarte teknologien har bare én ulempe – den er dyr. Derfor er det ikke alle kameraer eller objektiver som har den, men som regel har de dyrere modellene det. 

Hvis du står og skal investere i et nytt objektiv, kan det altså være lurt å vurdere en modell med bildestabilisering hvis du vil slippe å være avhengig av et stativ. 

> Les også: Slik virker bildestabiliseringen i kameraet ditt

4. Fotografer i burst-mode

Burst Mode, eller bildeserier, som det heter i de fleste kameraer, er en smart metode for å sikre deg skarpe håndholdte bilder. 

Du velger typisk den høyeste hastigheten ved å trykke på kameraknappen som heter AF-Drive, Drive eller CH, alt etter hvilket kamera du bruker. Det er to grunner til at denne funksjonen er smart for håndholdt fotografering:

Når du trykker utløserknappen helt ned, skaper det bittesmå vibrasjoner i kameraet. Men når du tar bildeserier, trykker du bare én gang på utløserknappen, og dermed vil vibrasjonene stort sett bare påvirke det første bildet i serien. 

Hvis du bruker et speilreflekskamera, vil det også komme små rystelser når speilet slår seg opp og lyset treffer bildebrikken. Men med en bildeserie slår speilet seg bare opp én gang, og dermed blir ikke de påfølgende bildene påvirket av rystelsene. 

5. Bruk selvutløser

Et siste tips er å bruke selvutløseren i kameraet, og det er av de samme grunnene som med bildeserier – det motvirker kamerarystelser og dermed uskarpe bilder. 

De fleste kameraer gir deg mulighet for å sette selvutløseren til to eller 10 sekunder. De fleste fotografer foretrekker rundt 10 sekunder forsinkelse, men hvis du fotograferer håndholdt, kan to sekunder være et bedre valg. 

> Les også: Derfor bør du bruke selvutløseren i kameraet ditt

Redaksjonen anbefaler:
Bli en bedre naturfotograf med Seasons

I videoserien vår Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer når han drar ut i naturen for å fotografere storslåtte landskap og ville dyr. Bli med når den profesjonelle fotografen er på fototurer i Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet av tipsene og triksene sine.

I onlineuniverset vårt Fordelssonen finner du hele tre sesonger av Seasons og en drøss videokurs, veiledninger, forhåndsinnstillinger og mye mer. Tegn et abonnement på Digital FOTO og få tilgang til Fordelssonen med én gang.

Akkurat nå kan du for eksempel få en flott fotokikkert sammen med to numre av Digital FOTO og tilgang til Fordelssonen til sammen 98 kr. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...