Ugle med spredte vinger.
Det rette øyeblikket

I kameraet ditt er det garantert flere funksjoner du ikke kjenner så godt til. Her har vi funnet frem fem ofte ukjente funksjoner som garantert gir deg bedre bilder når du kjenner til dem. 

© Shutterstock

Fem hemmeligheter i kameraet ditt gir deg bedre bilder

I kameraets menysystem skjuler det seg spesialinnstillinger som avgjør om bildene dine blir vellykkede. Her avslører vi disse hemmelige triksene i kameraet slik at du kan ta enda bedre bilder.

Det er frustrerende når de gode motivene viser seg frem, men bildene blir dårlige. 

Oftest skyldes dette at du ikke har stilt inn kameraet godt nok til den spesifikke situasjonen. 

Her kan du lese om fem funksjoner som gir deg mye hjelp og som øker sjansen for gode bilder hvis du bruker dem riktig.

1. Prioriter hastighet fremfor fokus

Noen ganger er riktig øyeblikk viktigere enn 100 prosent skarphet. 

Et eksempel er bildet av uglen øverst i artikkelen, der det er avgjørende at kameraet tar mange bilder per sekund og fanger øyeblikket der den flyr over trærne.

Her kan du sette funksjonen AI Servo bildeprioritet til hastighet foran fokus, slik at kameraet knipser i vei selv om fokus ikke er helt perfekt. 

Funksjonen skjuler seg under fokusinnstillingene og heter Bildeprioritet på Canon og AF-C-prioritering på Nikon.

Les også: Slik fotograferer du med manuelt fokus

Makrobilde av sommerfugl og blomst
Avgjørende fokus

Hvis du velger en stor blenderåpning, vil bakgrunnen bli veldig uskarp og dermed kan du lede blikket mot bestemte områder i bildet.

© Shutterstock

2. Perfekt eksponering hver gang

Noen kameraer har en tendens til å eksponere litt lysere eller mørkere enn du foretrekker, men dette kan du rette opp i en gang for alle.

På Nikon gjør du det under Fininnstille optimal eksp., mens det på Canon heter AE-mikrojustering. Dette skjer i små steg på 1/6 eller 1/8-blendetrinn.

5. Se bildet i 1:1

Når du fotograferer med liten dybdeskarphet, er det avgjørende at fokus treffer på helt riktig sted. 

Det kan imidlertid være frustrerende hvis du skal stå og zoome inn og flytte rundt i hvert makrobilde for å sjekke skarpheten. 

I menysystemet under Avspilling og Forstørring (fra valgt punkt) kan du velge Faktisk størr. (fra valgt pkt.). Den sikrer at du med én gang ser bildet ditt vist i 100 prosent akkurat dér du har fokusert. 

På Nikon må du inn under Bildeavspillingsinnstilling velge Zoom til/fra og 1:1 (100 %).

Les også: Få skarpere bilder med makro

6. Ta sikkerhetskopi på et ekstrakort

I utgangspunktet blir bildene lagret på bare ett minnekort, men har du et kamera med to kort, kan du ta en automatisk sikkerhetskopi til ekstrakortet. 

Dette gjør du under menypunktet Opptaksfunk. + kort/mappevalg hos Canon og Valg av hovedkortspor for sekundær lagring hos Nikon.

7. Still inn snarveier i kameraet

Det er smart og effektivt å programmere knappene på kameraet til en bestemt funksjon. 

Du kan for eksempel få en bestemt knapp til å bytte mellom vanlig og kontinuerlig fokus, noe som er genialt hvis motivet uventet begynner å bevege på seg. 

Du kan også for eksempel aktivere spotmåling midlertidig ved å trykke på en knapp. 

På Canon stiller du inn disse under Brukerkontroll, ved Nikon i menypunktet Knapper og hos Olympus i Knappefunksjoner

Les også: 10 fotoregler du må bryte

Portrett av mann.

Eksponeringen er mengden lys per enhetsareal som rekker å treffe overflaten på en elektronisk bildebrikke. Avhengig av hvordan du har stilt inn kameraet ditt, kan det gjøres både bra og dårlig – og her handler det i bunn og grunn om å få et godt belyst motiv.

© Shutterstock

3. Skriv inn navn på bildene dine

Det er enkelt å kode inn navnet ditt i exif-dataene til alle bildene i kameraet slik at alle vet hvem som står bak blinkskuddet.

Det finner du i menypunktet Opphavsrettsinfo., der du blant annet kan legge inn navn og årstall. Informasjonen lagres også i raw-filene.

4. Velg færre fokuspunkter

Hvis kameraet har mange fokuspunkter, kan det ta lang tid å bytte til akkurat det punktet du vil bruke.

Du trenger f.eks. ikke alle 152 fokuspunktene til annet enn action, så i menyene kan du på Canon under Valgbare AF-punkter eller Antall fokuspunkter på Nikon velge færre fokuspunkter, f.eks. 61 eller 15.

Racerløp

Nyere speilløse systemkameraer har ofte mange fokuspunkter som kan plasseres svært nøyaktig og lenger ut mot kanten på søkeren enn på speilreflekser.

© Shutterstock

5. Ta sikkerhetskopi på ekstrakort

I utgangspunktet lagres bildene dine bare på ett minnekort, men har du et kamera med plass til to kort, kan du ta en automatisk sikkerhetskopi på ekstrakortet.

Det gjør du under menypunktet Opptaksfunk. på Canon og Sekundærsporets funksjon på Nikon.

Les også: Ti fotoregler du bør bryte

Kanskje du er interessert i...