Mann med stråhatt fotograferer med ultravidvinkelobjektiv
© Shutterstock

Derfor trenger du en 12–24 mm

Hvis bare en ultravidvinkel kan klare oppgaven, er det et 12–24 mm objektiv du må ha med i fotovesken.

Selv om mange ikke vet hva begrepet betyr, går de fleste faktisk rundt med en ultravidvinkel hver eneste dag. 

Den sitter nemlig i mobiltelefonen, og du kan nesten ikke unngå å få med en på kjøpet, enten det er en Apple- eller Android-mobil du bruker penger på. 

Et eksempel på en ultravidvinkel er 12–24 mm-objektivet, som er blant de svært populære ultravidvinklene til kameraer med fullformatbrikke, og den gir deg blant annet muligheten til å ta fantastiske arkitektur- og landskapsbilder.

Før vi forteller mer om hva du kan gjøre med ultravidvinkelen, må vi først se hva betegnelsen ultravidvinkel egentlig går ut på. 

Dette dekkes av begrepet ultravidvinkel

Som nevnt er det ikke alle som har hørt om begrepet ultravidvinkel eller vet hva det innebærer for den saks skyld, men det korte svaret er at betegnelsen gjelder objektiver med brennvidder som er kortere enn 24 mm på kameraer med fullformatbrikke.

Det er derfor logisk at det på kameraer med mindre bildebrikker, som APS-C, også krever en kortere brennvidde for å kunne betegne objektivet som en ultravidvinkel. 

På kameraer med 1"-brikke kreves det for eksempel en brennvidde på under 9 mm, mens det tilsvarende på APS-C-brikken betyr at den skal være kortere enn 16 mm. 

12–24 mm-objektivet til fullformat vil på kameraer med APS-C-brikke dermed tilsvare 8–16 mm, noe som blant annet finnes på Fujifilms populære APS-C-kameraer. 

> Les også Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Åpner opp viddene i landskapet

Ultravidvinkelen kommer for alvor til sin rett når den brukes til landskapsfotografering. 

Ingen utsikt, naturlandskap eller arkitektonisk verk er så stort at du ikke kan få det med i ett bilde. 

Vanligvis vil objektivtypen til gjengjeld forstørre elementer på sidene og i hjørnene av bildet, mens bakgrunnen midt på bildet vil være mindre. 

Forgrunnen vil dermed også spille en svært viktig rolle ettersom den gjøres større av objektivet, og særlig hvis du snur kameraet på høykant og tar bilder i portrettmodus, blir den strukket ut.

Av samme grunn er det med ultravidvinkelen uhyre viktig å inkludere en spennende forgrunn fordi den vil fylle ekstra mye i bildet. 

Prøv for eksempel å finne ledende linjer fra en vei, et rekkverk, et jernbanespor eller lignende, som kan være en utmerket forgrunn som leder blikket innover i bildet. 

> Les mer De viktigste komposisjonsreglene for landskap

Vidvinkelobjektiv 12–24 mm fanger landskapet helt tett på der en veistripe brukes til å lede blikket innover i bildet

Ved hjelp av en teknikk som kalles fokusblanding, eller focus blending på engelsk, kan du blande to eller flere bilder tatt med en ultravidvinkel der fokuset er på forskjellige steder i bildet. På bildet er fokus på forgrunn og bakgrunn blandet sammen til ett bilde.

© Shutterstock

Perfekt til gruppebildet

Mange fotografer som tar bilder blant annet i bryllup og andre begivenheter i livet, velger også å ha en ultravidvinkel på 12–24 mm i fotovesken. 

Objektivet kan sikre at du som fotograf alltid vil få med alle festdeltakerne på samme gruppebilde, for det kan nemlig ofte være vanskelig med en standard zoom hvis du for eksempel tar bilder innendørs der det er trangt om plassen. 

Det er imidlertid lurt å unngå å plassere personer på sidene av bildet, for objektivet på brennvidder fra 12–18 mm vil vise tydelige spor av forvrengning. 

Mann holder kameraet og tar selfie av seg selv og en gruppe med ultravidvinkel

Snur du ultravidvinkelen innover, kan du for eksempel få et morsomt selvportrett med dine nærmeste, men du må være innstilt på at objektivet får det til å se ut som om du har veldig lange armer.

© Shutterstock

Fremhever miljøet i portrettene dine 

Objektivet på 12–24 mm tegner som regel veldig skarpt ettersom det er utviklet til å fotografere landskapsbilder, men du kan også bruke det til å ta spennende og effektfulle portrettbilder. 

Ultravidvinkelobjektivet er fantastisk til å vise hele miljøet som personene du vil portrettere befinner seg i, slik som rulleskøyteløperen nedenfor. 

Fordi objektivet på de bredeste brennviddene forvrenger så mye som det gjør, er det ofte nødvendig å bruke en midtkomposisjon der du plasserer hovedmotivet midt i rammen. Her vil nemlig forvrengningen være minst. 

I motsetning til fiskeøyeobjektiver er 12–24 mm-objektivet ofte korrigert for forvrengning, så selv om forvrengningen kan være synlig, er den ikke like kraftig som på ikke-korrigerende objektiver.

> Les også Dette må du vite om fiskeøyeobjektivet 

Ultravidvinkelobjektivet brukes her til å fremheve miljøet som omgir bildets hovedmotiv av en mann på rulleskøyter

Med litt trening kan du raskt se når det er brukt et kraftig vidvinkelobjektiv, som her hvor bena til mannen på rulleskøyter er blitt forlenget. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...