Fotograf på fototur i naturen

Et godt landskapsbillede krever en sterk komposition, men det er faktisk ikke så komplisert som det høres ut. 

© Shutterstock

3 tips for flottere komposisjon i landskapsbildene dine

Landskapsbildene dine kan bli vesentlig mer interessante hvis du tenker på komposisjonen før du trykker på knappen. Her har du tre helt enkle kompositoriske grep det er lurt å ha i bakhodet når du er ute i felten.

1. juni 2021 av Sarah Marie Winter

Hvis du har et bilde der både motivet, fargene og skarpheten fungerer, men som det likevel ikke er særlig spennende å se på – er det sannsynligvis komposisjonen det er noe galt med.

Komposisjonen er måten de forskjellige elementer i et bilde er plassert på. Det er et ganske abstrakt begrep, og derfor finnes det ingen fasitliste for gode komposisjoner. Så det kan være vanskelig å finne den beste til nettopp ditt motiv.

Likevel har vi prøvd å gjøre det litt enklere for deg og samlet tre enkle grep du stort sett alltid kan bruke når du fotograferer landskap. 

1. Let etter lag i landskapet

Står du overfor et imponerende landskap, er det en god idé å lete etter lag som du kan bruke til å skape dybde i bildet. Dette kan for eksempel være rekker med trær, åser, boligblokker eller noe annet. 

Her er det en klar fordel å ha et teleobjektiv, for den trekker elementer som befinner seg langt borte, nærmere deg, slik at perspektivet blir mer komprimert. Da blir det enklere å skape lag i bildet ditt. 

På bildet under sto vi over 100 meter fra viken, men med et 70–300 mm-objektiv fikk vi de små oddene til å se ut som om de var nærmere hverandre, og det gir et inntrykk av lag. 

> Les også: Forstå det gylne snitt

Enkelt landskapsbilde med lag

Dette bildet er veldig enkelt, men fordi det er flere lag i komposisjonen, mye kontrast og pene farger, blir det ikke kjedelig. 

© Digital FOTO

2. Bruk kroppen din til å zoome

I stedet for bare å zoome inn eller ut kan du også venne deg til å rekomponere ved å gå frem, tilbake eller til siden. Noen ganger er det også veldig smart å gå ned på kne hvis du for eksempel vil unngå forstyrrende elementer. 

På bildet under ville vi skjule et hvitt stakittgjerde og noen gravsteiner, så vi satte oss ned på huk for å få et lavere perspektiv – og slapp dermed å måtte fjerne de forstyrrende elementene i bildebehandlingen. 

Fotograferer du bygninger med en vidvinkel, slik vi har gjort, kan det også være smart å holde kameraet over hodet ditt, for da ligger bildebrikken mer parallelt med bygningen, og dermed blir ikke linjene fullt så fallende. 

> Les også: 3 komposisjonsregler du kanskje ikke kan

Enkelt landskapsbilde med kirke

Ved å sette oss ned på huk lyktes vi med å «rense» landskapet for forstyrrende elementer, slik at det bare er kirken man legger merke til når man ser på bildet.

© Digital FOTO

3. Utelat en kjedelig himmel

Hvis himmelen ikke er spennende den dagen du fotograferer, dropper du å inkludere den i komposisjonen din. Himmelen kan nemlig også være forstyrrende, og ved å ekskludere den kan du få et strammere og mer grafisk uttrykk. 

Hvis du er vant til å ha med himmelen i bildene dine, høres det kanskje helt tullete ut, men det handler bare om å zoome inn litt mer eller å rette kameraet en anelse mer nedover mot selve landskapet. 

I bildet under var himmelen overskyet og trist, så vi zoomet mer inn på konstruksjonen og måken. Nå er det disse elementene blikket fokuserer på, ikke en intetsigende himmel. 

> Les også: Slik bruker du lag til å skape mer dybde i portrettene dine

Enkelt landskapsbilde uten himmel

Ved å beskjære bildet så tett at himmelen ikke er med, får vi skapt en roligere komposisjon som gir økt fokus på de to hovedmotivene.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...