Mannlig fotograf rammer inn landskap for å finne riktig komposjon

Med noen enkle grep kan du virkelig få motivene dine til å livne til. Her vi deg tre komposisjonsregler det er enkelt å bruke, og som har sterk effekt. 

© Shutterstock

3 komposisjonsregler du kanskje ikke kan

Du kjenner sikkert til det gylne snitt, men det finnes mange andre komposisjonsregler som kan hjelpe deg med å ta mer spennende bilder når du er ute og fotograferer.

6. november 2019 av Sarah Marie Winter

Kanskje tenker du ikke over det, men hver eneste gang du løfter kameraet opp mot øyet og trykker på utløserknappen, tar du et valg om at bildet skal ha en bestemt komposisjon

Komposisjonen er måten et bilde er bygd opp på, og det er et grep vi fotografer kan bruke til å føre andres blikk mot de viktigste elementene i bildene våre. 

Det er langt fra noe alle alltid er bevisste på når de ser på et bilde, men hvis de liker det, er det stort sett alltid på grunn av komposisjonen.

Når du hører ordet komposisjon, tenker du sikkert på det gylne snitt. Men det finnes faktisk også mange andre måter å komponere et bilde på, og under kan du se tre mindre kjente metoder.

> Les også: Alt du må vite om komposisjon

1. Den diagonale linje

Gammelt hus fotografert nedenfra med fjell i bakgrunnen

Ved å fotografere huset nedenfra kunne vi bruke skråningen og fjell til å skape en linje tvers igjennom bildet. 

© Digital FOTO

Den diagonale linje går ut på å arrangere elementene i et bilde slik at de skaper en linje som skjærer seg tvers igjennom bildet. 

En fjellskråning skaper en naturlig linje, men du kan også bruke telefonledninger, togskinner, bygninger eller mennesker, alt avhengig av perspektivet ditt.

I den virkelige verden er de ­fleste ting enten horisontale ­eller ­vertikale. Vi er ikke vant til å støte på diagonale ­linjer, og derfor vil de ubevisst antyde ­ustabilitet, noe som skaper ­dynamikk og spenning. 

> Les også: 3 utfordringer i svart-hvitt som gjør deg bedre

2. Negativt rom

Trafikklys fotografert nedenfra med himmel i bakgrunnen

Et trafikklys er kanskje ikke et spennende motiv i seg selv, men når det er plassert for seg selv midt på himmelen, blir det et interessant bilde. 

© Digital FOTO

For å forstå hvordan du kan bruke ­negativt rom, må du først vite hva positivt og negativt rom i et bilde er. 

Positivt rom er de delene av ­bildet som skiller seg ut fra omgivelsene, altså hovedmotivet ditt og eventuelle andre områder med detaljer det er verdt å merke seg. 

Negativt rom er delene av bildet som ikke skiller seg ut, fordi de ikke inneholder noen detaljer, for eksempel en blå himmel eller en tom åker. 

Når det negative rommet dominerer, skaper det en følelse av tomhet i bildet, noe som tilfører dramatikk. 

Det negative rommet kan også tilføre et snev av mystikk, fordi det forteller deler av historien om motivet, men ikke hele.

> Les også: Slik tar du vakre og enkle landskapsbilder

3. Giljotinen

Portrett av skomaker

At "hugge hodet" av en modell kan for eksempel fremheve det de jobber med, som i bildet av skomakeren i verkstedet sitt. 

© Shutterstock

Giljotinen er den kanskje den mest utradisjonelle komposisjonsregelen vi har. Den går ut på å ekskludere hodet i et portrett for å fremheve andre dele av kroppen, for eksempel hender, føtter, verktøy eller instrumenter.

Alle mennesker blir automatisk trukket mot øynene som det første i et bilde, så ved å fjerne hodet og dermed øynene dirigerer du oppmerksomheten videre til resten av kroppen.

Du trenger ikke fjerne hele ­hodet, men kan for eksempel inkludere nesen, munnen og haken.

> Les også: Slik bruker du lag til å skape dybde i portrettet

Kanskje du er interessert i...