1. Få dyrene til å skille seg ut
Dyr i naturen er kanskje ikke et opplagt valg når det gjelder svart-hvitt, men de kan faktisk fungere overraskende godt.

Gråtonenes unike evne til å strippe bildet for alt annet forstyrrende, ikke minst i den fargerike naturen, kan virkelig få et dyr til å stå fram, hvor det kanskje ellers hadde forsvunnet litt i alt det andre i motivet.
Dette gjelder for eksempel dyr som har naturlig kamuflasje. Her kan svart-hvitt få dyret til å stå mer frem i forhold til bakgrunnen. Gråtonene kan også være med på å lede oppmerksomheten til seeren mot øynene til dyret.
Gå etter bilder av enkelte dyr mot en enkel bakgrunn. Svart-hvitt er for eksempel flott for å få bilder fra en dyrepark til å skille seg ut.
> Les også: 5 tips for å fotografere dyr
2. Let etter tekstur
Når svart og hvitt koker ned et bilde til linjer og form, åpner det også en verden av muligheter – særlig innenfor det abstrakte.

Teksturer blir vekket til live i svart-hvitt, og et abstrakt motiv med sterke strukturer eller mønstre er et perfekt motiv for et fargeløst bilde.
Er det mange nyanser, kan det være med på å skape lag i komposisjonen.
Tar du bildet i farger kan du svært nøyaktig styre hvor lyse eller mørke de enkelte fargene skal være når du konverterer til gråtoner. Du kan for eksempel gjøre rødlige toner lyse og grønnlige mørke.
Gå for nærbilder og makro, hvor du kan isolere motivet uten bakgrunn. Sørg for at motivet ligger i skygge så lyset blir flatt.
> Les også: Derfor bør du fotografere i svart-hvitt
3. Prøv det på minimalisme
Uansett om du fotograferer arkitektur, stilleben eller landskap er svart-hvitt et godt redskap for et minimalistisk uttrykk.

Ved å holde det enkelt i gråtonebildet ditt får du rene og rolige bilder som det er en fornøyelse å se på.
Hold øye med grafiske linjer. Dette kan være både detaljer eller større former.
Er himmelen med på bildet, fototgraferer du på en dag det enten er overskyet eller helt blå himmel, så det ikke blir strukturer på himlen.