Enkelt minimalistisk bilde av havutsikt

Med noen få og enkle grep kan du trylle om et hverdagsmotiv til et flott, minimalistisk landskapsbilde. Her ser du hvordan. 

© Shutterstock

Slik tar du enkle og vakre landskapsbilder

Du trenger ikke et storslått landskap med fjell, elver og skoger for å ta iøynefallende landskapsbilder. Med riktig komposisjon kan selv de enkleste motiver gi fine bilder som oser av ro og balanse.

12. juni 2019 av Sarah Marie Winter

Det er to engelske uttrykk som blir brukt igjen og igjen, særlig i moteindustrien: "Less is more" og "Keep it simple". Og dette er faktisk noe det også er verdt å ha i bakhodet når du fotograferer. 

I noen tilfeller kan en enkel tilnærming til landskaper nemlig gi langt sterkere bilder enn hvis du anstrenger deg for å få med så mange elementer som mulig. 

Det er imidlertid en balansegang, for du kan også ende opp med et tomt og kjedelig bilde hvor man som utenforstående ikke vet hvor man skal se. 

Vi har samlet en håndfull tips som vil kunne gi de enkle landskapsbildene dine stor gjennomslagskraft. 

> Bli en mester på å fotografere de 10 flotteste naturfenomenene med vår nye videoserie i Fordelssonen. Landskapsfotografen Mads Peter Iversen deler tipsene og triksene sine med oss i 10 episoder. Se serien her! 

1. Velg et egnet sted

Det er noen steder som egner seg bedre til enkle landskapsbilder enn andre. Åpne områder som enger og kyster er opplagte valg for denne typen fotografering, for her er tomheten det mest dominerende elementet, og det gjør det lett å samle fokus rundt ett enkelt element. 

For eksempel er det mye lettere å få folk til å legge merke til et krokete tre hvis det er det eneste som stikker opp fra en stor eng, enn hvis det står midt i en skog eller en storby. 

> Les også: 3 landskapsbildetips du kanskje ikke kjente til

2. Sjekk værmeldingen på forhånd

Tåke og gråvær er generelt optimalt, for de gir deg en ren og umettet bakgrunn som underbygger det enkle uttrykket. 

Det kan imidlertig også gå å ta et bilde i full sol, bare det ikke er noe i som kaster underlige skygger som forvirrer og stjeler fokus fra hovedmotivet i bildet. 

> Les også: Dette må du fotografere i gråvær

Enkelt bilde av telefonmast med fugler

En telefonmast fylt med fugler er et motiv som finnes overalt, og som kan give flotte, poetiske bilder når den står isolert på en pastellfarget kveldshimmel. 

© Shutterstock

3. Finn et fokuspunkt

Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå at bildet blir tomt, er å finne et element som kan fungere som fokuspunkt, for eksempel et tre, et hus eller en forbipasserende. Det er dette elementet som er hovedmotivet ditt.

Det kan godt være noe fra hverdagen din, for eksempel en telefonstolpe du går forbi på vei til jobben. På bildet over har fotografen fanget den en kveld da himlen var dust rosa på grund av solnedgangen, og hvor ledningene var fulle av små fugler. Det er dette som gjør bildet interessant.

Motivet ditt trenger ikke fylle så mye av bildet, bare det er der. På den måten har den som ser på bildet, noe å rette blikket sitt mot. 

> Les også: Løft landskapene dine til et nytt nivå i Lightroom

Enkelt bilde av eng i snø med tre i midten

En snøkledd eng med et ensomt tre kan gi et stemningsfullt billede – særlig hvis du ekskluderer himmelen i beskjæringen. 

© Shutterstock

4. Tenk over utsnittet ditt

Når du har funnet et interessant element, er det tid for å finne den riktige beskjæringen av bildet. 

Ofte vil det gi et mer dramatisk uttrykk hvis du enten ekskluderer himmelen helt, som på bildet av det snødekkede området over, eller lar himmelen dominere som på bildet under. 

> Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder

5. Vurder å endre brennvidde

De fleste forbinder landskabsbilder med vidvinkel, for den store bildevinkelen gjør det mulig å få med enormt mye av landskapet. Men jo mer du inkluderer i bildet ditt, desto større er også risikoen for at du får med mange forstyrrende elementer som trekker fokus bort fra hovedmotivet.

Derfor bør du også pakke ned en tele når du drar på fototur. Med den kan du nemlig selv bestemme hvilken del av landskapet du vil fokusere på, og du kan få et annet perspektiv på steder du kanskje har sett mange ganger gjennom en vidvinkel.

> Les også: Få skarpere bilder med teleobjektivet ditt

Enkelt bilde av ås med gress og mann som sykler forbi

Bruk en forbipasserende eller en syklist til å gi bildet et interessant element som umiddelbart fanger øyet. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...