Få svaret: Skal du bruke CMYK eller RGB?
© Shutterstock.com

Få svaret: Skal du bruke CMYK eller RGB?

Kameraet og datamaskinen bruker fargerommet RGB, men skriveren din bruker CMYK. Det kan virke forvirrende, og her får du forklaringen på hvorfor du kun skal konsentrere deg om ett av fargerommene.

31. januar 2020 av Jeppe Vestergaard

Det har ofte vært et hodebry for fotografer at kameraet bruker ett fargerom, mens skriveren bruker et annet.

Det er imidlertid ingen grunn til å miste hodet. I dag klarer skriveren din jobben mellom de to fargrerommene for deg, så du trenger bare å trykke skriv ut.

Hva er CMYK?

CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow og Key. Key er svart. I fargerommet CMYK får du hvit når skriveren ikke skriver noen farger, og papiret da forblir hvitt.

Du får svart, når alle farger skrives i like stor styrke. Det blir imidlertid ikke helt svart, derfor er Key, altså svart, tilført fargesystemet. CMYK-fargene kalles for subtraktive farger, da de trekker andre farger ut når de blandes.

CMYK fargerommet er brukt i skrivere, da fargene som utgangspunkt skal ses på hvitt papir. Skriveren legger på farge som absorberer noen farger i lyset, slik at øyet får den rette opplevelsen av fargen på papiret.

Da et kamera bruker RGB, må det digitale bildet konverteres fra RGB til CMYK før det kan skrives ut. Det skjer normalt i skriverens egen driver via icc-profiler som tar høyde for både skriverens og papirets egenskaper. Du trenger derfor ikke konsentrere deg om konverteringen.

> Les også: Slik får du flottere farger i Lightroom.

Illustrasjon av RGB og CMYK

Blandes to av fargene fra hvert fargesystem, blir det til én av grunnfargene i det andre fargerommet. Blandes alle farger i fargerommene, får man henholdsvis hvit og nesten svart.

© Shutterstock

Hva er RGB?

RGB står for Rød, Grønn og Blå. De kales også de additive fargene, da de bidrar til andre farger. Blandes alle tre farger med like stor styrke, blir resultatet hvitt.

RGB er perfekt til skjermer, da utgangspunktet på en skjerm er svart. Blandes alle tre farger i like stor styrke, ser du en hvit skjerm. Det skyldes at en skjerm sender ut lys og ikke absorberer lys.

Blander du rød, grønn og blå på et stykke papir, vil du naturligvis få svart farge.

> Les også: Så store utskrifter kan du lage.

Hvorfor bruker skriveren CMYK og ikke RGB?

Ettersom en blanding av fargene rød, grønn og blå på papir gir svart, kan man lure på hvorfor fargene ikke brukes i en skriver.

Det er det imidlertid en god forklaring på hvorfor de fleste skrivere bruher fargerommet CMYK.

RGB er mørkere farger enn CMYK. RGB skaper derfor utfordringer når et bilde skal skrives ut. Det vil nemlig være vanskelig å få lyse farger i utskriften.

Det lysere fargerommet CMYK klarer derimot lyse nyanser bedre. Når fargene skal være mørke eller helt svarte, kan skriveren blande inn den svarte fargene, som er K'en i CMYK.

> Les også: 5 ting du bør vite før du kjøper fotoskriver.

Kanskje du er interessert i...