Ny fotoskriver? Her er alt du må vite

Multiskrivere som både kan skanne og skrive ut, kan ofte fås til under 1000 kroner. I det nyeste nummeret av Digital Foto er det en test av fire aktuelle multiskrivere som er fulle av spennende funksjoner.

© Shutterstock

5 ting du må vite når du kjøper fotoskriver

Hvis du vurderer å investere i en fotoskriver, er det et par ting det er greit å vite. Her har du 5 tips som hjelper deg med å velge.

10. juli 2018 av Mathias Blohm Schytte

Tips 1: Vurder forbruket ditt

Når du titter på ny fotoskriver, er det første skrittet å kartlegge hvor stort skriverbehovet ditt er.

Det er nemlig nesten like ergerlig å kjøpe en fotoskriver med en funksjon for mye, som det er å kjøpe en med en funksjon for lite.

Derfor bør du vurdere om du trenger en avansert profesjonell fotoskriver, eller om du kan ”nøye deg” med en multiskriver.

Prisen varierer fra under 1000 kroner for en god multiskriver, mens prisen for en profesjonell fotoskriver begynner på rundt 4000 kroner. Så det er mange kroner å spare.

Tips 2: Få kontroll på piksler

Stort sett alle skrivere som blir kalt ”fotoskriver”, kan skrive ut bilder i akseptabel kvalitet.

Imidlertid er det viktig å huske at oppløsningen må være god, slik at bildet ikke blir piksellert.

På skrivere måler man oppløsningen i DPI eller dots per inch (prikker per tomme), akkurat slik du kjenner det fra piksler på et kamera.

Skriver du ut i A4-størrelse, bør ikke bildet være under 2480 x 3508 piksler (altså til sammen 8,7 millioner piksler), noe som tilsvarer til en utskriftsoppløsning på rundt 300 dpi.

Les mer om skriveroppløsning opløsning her.

Tips 3: Blekkskriver eller laserskriver?

I utgangspunktet fås skrivere i to varianter, nemlig blekkskrivere og laserskrivere.

Til utskrift av bilder må du imidlertid holde deg langt unna laserskrivere, for de kan ikke skrive ut på fotopapir.

Er du derimot i ferd med å gi ut en novellesamling og trenger en haug av svart-hvitt-utskrifter i en fart, kan en laserskriver være smart, for den både skriver ut fort og er billig i bruk for utskrifter uten farger.

Vær også oppmerksom på antall farger i blekkskriveren. Jo flere farger, desto bedre detaljgjengivelse får du i bildene dine. Men prisen er som regel også deretter. 

Spør alltid om å se en testutskrift før du kjøper. 

Tips 4: Riktig fotopapir

At en skriver er billig i innnkjøp betyr ikke nødvendigvis at du får billige bilder i den store sammenhengen. 

Prismessig er det nemlig flere faktorer å ta høyde for.

Det er særlig blekk og papir som er kostnadsdrivende, og her er valgmulighetene nærmest uendelige.

Det vanligste formatet, og det du sikkert husker fra da du leverte film til fremkalling i fotobutikken, er størrelsen 10 x 15 cm. Her må du regne med at hvert bilde koster rundt 1 krone i bare fotopapir.

Velger du å skrive ut i A4, kan du finne fotopapir til under 2 kroner stykket.

Papiret fåes dessuten i et utall kvaliteter. Det billigste er som regel blankt og tynt, men hvis du betaler litt mer, kan du få papir i bedre kvalitet. 

Det er lurt å sjekke med forhandleren om skriveren kan skrive ut på kvalitetspapir. 

 Les alt om fotoskrivere

Tips 5: Skriverblekket

La det være sagt: markedet for skriverblekk er som Det ville vesten.

Det finnes nemlig både originale blekkpatroner og kopiprodukter, som selvfølgelig kan fås en del billigere. Noen prøver til og med å fylle opp patronene sine igjen. 

Vi anbefaler at du kjøper produsentenes originale blekk – da er du sikker på å få patroner som passer, og blekk av høy kvalitet.

Hvis du budsjetterer med at en patron til cirka 250 sider koster 100-150 kroner, bommer du ikke helt. 

Du må være oppmerksom på at du må skrive ut jevnlig, og da særlig med billige skrivere, hvis du vil oppretholde en god kvalitet. Ellers må du kalkulere med å bytte ut blekkpatronene underveis. 

Hva bør du så velge?

Du kan altså godt finne en billig fotoskriver som er noenlunde billig i drift, hvis du vil skrive ut et bilde en gang imellom. 

Skal du skrive ut mange bilder, bør du regne ut om det kan lønne seg å gjøre det selv. Der er nemlig mange online-tjenester på markedet, for eksempel CeWe, Japan Photo og FotoKnudsen, som leverer god kvalitet til hyggelige priser. 

Er du for eksempel typen som en gang i året samler alle bildene dine for utskrift, kan det ikke lønne seg å bruke din egen skriver. 

Men det er selvfølgelig praktisk og fint å kunne skrive ut hjemmefra når det passer deg. 

Hvilken multifunksjonskriver har best utskriftskvalitet?

I det nyeste nummeret av Digital Foto tester vi fire forskjellige multiskrivere fra produsentene Brother, Canon, Epson og HP i prisklassen rundt 1000 kroner. 

Overraskende nok viser testen vår at pris og utskriftskvalitet ikke nødvendigvis henger sammen. 

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og les bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen.

Her får du også tilgang til de 10 nyeste utgavene av Digital FOTO.

> Akkurat nå kan du blant annet velge mellom en fotoveske, et objektivsett og en kikkert samt to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se de mange tilbudene her. 

Kanskje du er interessert i...