Skriver med kamera

Hvis fargene på utskriftene ikke lever opp til forventningene, har vi de beste forslagene til løsninger her.

© Shutterstock

Få mer liv i bildeutskriftene

Hvis du opplever at fargene i bildeutskriftene dine er veldig matte og glansløse, kan du gjøre flere ting for å vekke dem til live. Her får du våre beste tips.

Uansett hvilken skriver du har, er det alltid en risiko for at fargene i bildene dine blir triste og matte. Det kan skyldes flere ting. 

Når bildene ser litt triste ut, kan det hende at innstillingene ikke er korrekte. Det kan også skyldes at skjermen din ikke lenger viser fargene riktig. Det kan også være haket av feil et par steder i skriverdriveren.

Uansett hva problemet er, har vi løsningen for deg. Under kan du se hvordan du raskt kan forsikre deg om at innstillingene blir riktige, slik at fargebildene dine får riktige farger og flott glans.

>Les også: Hvor store utskrifter kan jeg lage?

Fotograf med bildeutskrift

En grunn til feil fargegjengivelse på utskrifter kan være at skjermen ikke kan vise fargene riktig.

© Shutterstock

Skriv ut på riktig papir

Når du skriver ut, er det svært viktig å velge akkurat den papirtypen du vil skrive ut på, i skriverdriveren. Står den for eksempel på vanlig A4-papir, kan fargene bli bleke selv om du skriver ut på fotopapir.

La skriveren styre fargene

I skriverdriveren anbefaler vi å la skriveren ta seg av fargestyringen. Sjekk at det samme også er valgt i bildebehandlingsprogrammet under skriverinnstillinger, for eksempel i Photoshop eller Elements.

Velg Livlig fremfor Nøytral

Sjekk også skriverdriveren for hvilken standard fargeinnstilling som er valgt. Standardinnstillingen kan være for nøytral. Her kan det være lurt å velge innstillinger som Livlig eller Vivid for å få litt fart på fargemetningen.

sRGB er det rette for deg

Det riktige fargerommet kan også ha betydning. Hvis bildene er lagret i fargerommene ProPhoto eller Adobe RGB og programmet du skriver ut fra ikke kan håndtere det, bytter du til fargerommet sRGB.

>Les også: Få perfekte farger på skjermen

Nytt liv i skjermen

Har du en gammel skjerm, kan fargene endre seg over tid. Du kan kalibrere den med en kalibreringsenhet, f.eks. SpyderX fra Datacolor. Den koster fra 2190 kroner. Det kan også være på tide med en ny skjerm.

>Les også: Få flottere utskrifter i Lightroom

Kanskje du er interessert i...