Bildeutskrifter må oppbevares riktig

Fine bildeutskrifter må oppbevares riktig for å holde seg lengst mulig.

© Shutterstock

Slik oppbevarer du bildeutskriftene

Hvis du har skrevet ut blinkskuddene dine i store formater og trenger å gjemme dem bort i en periode, er det ikke helt likegyldig hvordan du oppbevarer dem. Her får du våre beste tips til oppbevaringen.

26. februar 2023 av Poul Siersbæk

Hvis du har skrevet ut bildene dine selv i store formater eller du har brukt en formue på utskrift på eksklusivt papir i fotobutikken, er det ikke uten betydning hvordan utskriftene oppbevares før du får dem hengt opp. Særlig ikke hvis de skal bli liggende lenge.

Det er fristende bare å legge bildeutskriftene i plastlommer og sette dem i en ringperm. Plastmaterialet kan imidlertid bidra til at fargene brytes ned over tid. Derfor har det mye å si hvilke materialer du plasserer i nær kontakt med bildeutskriftene dine.

>Les også: Få perfekte farger på skjermen

Porteføljeboks

Esker fra f.eks. Archival Methods er kledd med syrefritt papir og fås i forskjellige størrelser. De koster fra 450 kroner og oppover.

Legg utskriftene i en robust eske

For å unngå at de dyre utskriftene dine får skader er det en god idé å oppbevare dem i en spesiell boks av kraftig papp som er kledd med syrefritt papir.

Det vil også alltid være lurt å kjøpe syrefritt papir og plassere det mellom utskriftene når du oppbevarer dem. Du får bokser til bildeoppbevaring i ulike størrelser.

Porteføljemappe

Du får en porteføljemappe til A3-bilder for 200 kroner. Den har en tykkelse på 3,5 cm. Du kan kjøpe pakker med 250 ark hvitt, syrefritt papir i A3 for 350 kroner.

Den bærbare løsningen

Alternativt kan du legge dem i en såkalt porteføljemappe, som lukkes med glidelås og er enkel å frakte. Som boksene finnes porteføljemapper i ulike størrelser og gir svært god beskyttelse så de fine bildeutskriftene ikke bøyes eller ripes opp.

>Les også: Så mange piksler krever en A4-utskrift

Sett bildene i ramme

Det optimale er selvfølgelig at bildene henges opp på veggen med en gang, slik at både du og besøkende kan nyte de flotte bildene dine. Også her er det viktig å bruke syrefritt papir hvis du vil sette en passepartout foran. Da varer fargene lenger.

Hvis det går helt galt, er det viktig at du har en sikkerhetskopi av bildefilene og kan skrive dem ut igjen.

>Les også: Det er forskjell på dpi og ppi

Kanskje du er interessert i...