Fugler på gren med snømann

Med litt ferdighet og planlegging kan du ta kreative fuglebilder i løpet av julen.

© Shutterstock

Juleutfordring: Fotografer julens fugler

Det er tid for å åpne den fjerde luken i Digital FOTOs adventskalender, hvor vi hver søndag gir deg en fotoutfordring som vi synes du bør prøve deg på i løpet av julen. Utfordringen på den fjerde søndagen i advent er å få blinkskudd av julens fugler.

25. november 2021 av Poul Siersbæk

Vinteren gir deg gode muligheter til å forevige fuglene som overvintrer her i Norden, med kameraet ditt. 

Noen fugler søker seg mot byene, mens andre holder seg til sine vante områder. Så både i helgene og juleferien har du gode muligheter til å komme hjem med flotte fuglebilder. 

Meiser

Med litt fôr i hagen kan den raskt bli et tilholdssted for vinterens fugler.

© Shutterstock

Liv på fuglebrettet

Du kan med fordel plassere fuglemat på forskjellige steder i hagen. Dette kan være på fuglebrettet eller hengt opp i trær, slik at du kan få forskjellige bildetyper og vinkler.

Sørg for at du har fri sikt til disse stedene. Det kan for eksempel være fra vinduet ditt eller et skjul i hagen. Vær forberedt på at det blir travelt ved fuglebrettet, for mange fugler skynder seg med å finne mat. Du vil for eksempel kunne oppleve besøk av blåmeis, rødstrupe, gulspurv, grønnfink eller gråspurv.

Bruk gjerne et teleobjektiv slik at du kommer deg innpå fuglene uten å forstyrre dem. Beskytt utstyret mot regn og sludd ved å ha kameraet og objektivet i en plastpose. Sett kameraet på stativ, og vent til fuglene setter seg. Hold deg i ro, og se hvordan fuglene vanligvis plasserer seg. Deretter er det bare å knipse i vei. Velg gjerne kontinuerlig autofokus og bildeserier. 

Lag et personlig julekort

Med litt flaks kan du også fange litt dramatikk, for fugler kan slåss om maten. Det resulterer i spennende og actionfylte bilder selv om de bare er tatt i hagen.

Er du veldig kreativ, kan du lage spesielle bilder med jule- eller vinterstemning ved å pynte bordet med juleting eller lage snømenn i minatyrstørrelse. Da er kanskje julekortet i boks.

>Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Meis

Hvis du ikke har et fuglebrett, kan du henge litt mat i hyssing i trærne. Det gir deg flotte profilbilder.

© Shutterstock

Finn fuglene i skogen

Når du skal forbrenne all julematen, kan du med fordel bevege deg ut i naturen og følge med på fuglelivet på åkre og engområder samt i trær og busker. Skogen er også et godt egnet sted, for noen fugler foretrekker livet her uansett vær. Det gjelder for eksempel ugler.

Da trenger du en kraftig tele. Har kameraet ditt fugleøyefokus, bør du absolutt aktivere det. Noen ganger kan et slikt kamera registrere fugler før du får øye på dem selv. Du kommer også langt ved å velge ett fokuspunkt hvis fuglene sitter stille. 

Beveg deg rolig fremover når du for eksempel går i skogen. Du vil kunne finne mange småfugler ved innsjøer og råker. Hvis du er oppmerksom, kan du kanskje også få en ugle i søkeren når de sitter på vakt i trærne. Du kan dra ut en dag der du bare går på oppdagelsesferd slik at du vet hvor fuglene oppholder seg, og så komme tilbake dagen etter. Ugler er for eksempel svært territoriale og holder seg i det samme området. 

>Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Ugle

Ugler kan være vanskelige å få øye på, så en lang brennvidde på for eksempel 500 mm er så absolutt å anbefale. Ta gjerne også med deg en kikkert på turen.

© Shutterstock

Nå er det din tur!

Nå håper vi at du føler deg inspirert til å dra ut og ta flotte bilder av julens fugler. Husk at bildene dine ikke trenger å se ut som de i denne artikkelen.

Vi håper selvfølgelig at du vil dele bildene dine med oss. Det kan du gjøre både ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til vår fotokonkurranse.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...