Se ut av vinduet. Du vil oppleve at øynene dine lett fikser å fange lyset utenfra uten å undereksponere alt i rommet rundt deg.
Det kan ikke kameraet ditt – og her kan du hjelpe kameraet ditt med HDR.
Slik fotograferer du HDR
Du trenger minst tre bilder av motivet ditt, som du kombinerer i etterbehandlingen. Ett bilde som er korrekt eksponert, ett som er undereksponert og ett som er overeksponert.
De fleste kameraene har funksjonen Auto Exposure Bracketing, også kalt AEB. Her beregner kameraet selv hvilke innstillinger som må til for å få gode bilder til HDR.
Med AEB tar kameraet tre forskjellige eksponeringer av motivet ditt i strekk. Hvor stor forskjellen skal være på de tre bildene, kan du velge i innstillinger under eksponeringskompensasjon eller AEB.
For å få et best mulig resultat er det lurt å bruke stativ, slik at bildene dine blir så like som mulig.
Les også: Slik fungerer bracketing i kameraet ditt

Uten HDR ville du enten fått en flott eksponering av rommet med utbrente vinduer – eller en perfekt utsikt til skogen og et underbelyst rom. Med HDR får du det beste fra begge verdener.
© ShutterstockSlik redigerer du HDR-bildene dine
HDR i Photoshop:
Åpne de tre bildene. I menyen fil velger du automatiser og Slå sammen til HDR. Deretter kan du finjustere bildet.
Se videoguiden vår i Fordelssonen
HDR i Lightroom:
Velg bildene dine. I menyen Photo velger du Photo Merge og HDR. I boksen som dukker opp, kan du finjustere effekten.
Se videoguiden vår i Fordelssonen
En annen løsning er programmet Photomatrix fra HDRSoft, som jobber sammen med Adobes programmer, Photoshop, Elements og Lightroom, gjør jobben lettere og resultatet flottere.