To maur på et blad.

Ny teknologi flytter stadig grensene for hvor nært du kan komme deg inn på de minste motivene. Dette gjelder også for kit- og teleobjektiver.

© Shutterstock

De beste kamerainnstillingene for makro

Tidligere var makrofotografering forbeholdt dem med utrolig dyrt utstyr, men i dag kan også kit- og teleobjektiver stille skarpt på selv de minste motivene. Det krever bare at du har kamerainnstillingene på plass.

23. april 2020 av Christian Trant

Før var makrofotografering forbeholdt dem som hadde investert i et dyrt makroobjektiv. Slik er det ikke nødvendigvis lenger, selv om makroobjektivet fortsatt gjør jobben best. 

Det har nemlig skjedd en del med både kit- og teleobjektivene, så også de kan gå helt innpå selv de minste motiver.

Dette åpner dørene for langt flere fotografer, så alle kan bli med når det gjelder å fotografere veldig små motiver - men det krever at du har kontroll på kamerainnstillingene.

Ta kontroll og fokuser manuelt

Begynn med å stille inn kameraet ditt til manuelt fokus, for da får du nemlig høyest nøyaktighet og mest mulig kontroll under fotograferingen. 

Når du stiller skarpt på noe som er ekstremt nært, blir dybdeskarpheten automatisk dårligere, og derfor kan det være vanskelig for kameraets autofokus å treffe akkurat der du vil fokusere.

Flytt kameraet fram og tilbake med små bevegelser foran motivet til det riktige området er i fokus. 

> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering

To lekefigurer åpner pistasjnøtter.

Makrofotografi gir mulighet for å leke med proporsjoner og størrelser, så man tvinges til å analysere størrelsesforholdene i bildet.

© Shutterstock

Bruk selvutløseren i kameraet

Det kan være lurt å bruke selvutløseren i kameraet når du har funnet den riktige posisjonen. På den måten unngår du rystelsene som kommer når du trykker på utløserknappen.

Derfor anbefaler vi også at du bruker et stativ, så du ikke risikerer å få uskarpe bilder. Alt forstørres på et bilde - også de minimale rystelsene. 

> Hvis du vil fordype deg enda mer i hvordan du tar flotte makrobilder, kan du finne mye inspirasjon i Digital FOTOs nye fotobok «Bli en bedre fotograf». Du kan få boken sammen med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto og ekspedisjon her.

Makrobilde av kaffebønner.

Hvis du velger en stor blenderåpning, vil bakgrunnen bli veldig uskarp, og dermed kan du styre blikket mot bestemte områder i bildet.

© Shutterstock

Bruk en stor blenderåpning

Vi anbefaler at du bruker en forholdsvis stor blenderåpning, for eksempel F4.0, til å gjøre bakgrunnen uskarp. På den måten kan du gi motivet ditt mer skarphet, mens alt i bakgrunnen blir uskarpt. 

De beste makrobilder viser et veldig lite motiv, og hvis bakgrunnen ser klar ut, forstyrrer det øyet. Begynn med en brennvidde på over 100 mm og en blenderåpning på omtrent F4.0 eller F5.6, da får du en uskarp bakgrunn.

> Les også: Stor guide: Slik velger du riktig objektiv

Kanskje du er interessert i...