Guldsmed på gren.

Et godt makrobilde viser detaljrikdommen i selv de minste motiver. 

© Shutterstock

Det beste fotoutstyret til makro

Med riktig utstyr i fotobagen kan du ta enda råere makrobilder. Vi veileder deg til det beste fotoutstyret så du får med alle detaljene i de små motivene.

En makroskinne gir deg optimal kontroll under fotograferingen

En makroskinne gir deg millimeterpresis kontroll under fotograferingen din. Du setter fast skinnen på det vanlige kamerastativet ditt, og så kan du bruke skinnen til å flytte kameraet ditt fra side til side og nærmere motivet i veldig små etapper.

Under fotografering ligger det skarpe området innenfor noen få millimeter eller enda mindre, noe som ikke er nok til å dekke et insekt eller en blomst. Men likevel kan du få et bilde der hele motivet er skarpt, hvis du bruker makroskinnen og teknikken focus stacking.

Focus stacking går ut på å ta en serie med bilder med forskjellige fokuspunkter over motivet, og da er makroskinnen uunnværlig. Når du har fotografert hele motivet ditt med forskjellige fokuspunkter, kan du sette sammen bildene til ett bilde i for eksempel Photoshop og få hele motivet knivskarpt.

Begynn med å fokusere manuelt på det punktet i motivet som er nærmest kameraet. Deretter flytter du kameraet og dermed fokus cirka en halv millimeter fremover om gangen. Det gjør du ved å vri på en knapp på makroskinnen. Du stiller altså bare fokus manuelt til det første bildet.

Når du har fotografert hele motivet, er du klar for å legge inn bildene i Photoshop. Her skal du klikke på Files i menylinjen øverst. Klikk deretter på Scripts, og avslutt med å klikke på load files into stack.

Har du ikke Photoshop, kan du få en gratis prøvemåned til focus stacking-programmet Helicon Focus, som også lar deg sette sammen makrobildene dine.

> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering

Makroskinne

Du kan få både makroskinner som lar deg kjøre fra side til side, men også skinner der det er mulig å kjøre fram og tilbake.

© Shutterstock

Styr lyset med en diffuser

Hvis du bruger blits når du tar makrobilder, bør du være oppmerksom på om lyset blir for hardt og kaldt. Hvis det gjør det, kan du bruke en diffuser som sprer lyset og gjør kontraster og skygger mindre harde i bildet.

Du finnes mange diffusere som enten kan festes på selve blitsen eller settes rundt objektivet så blitsen kan lyse gjennom det hvite stoffet som dermed sprer lyset. Alternativt kan du også lage din egen diffuser ved å teipe et stykke hvitt stoff eller plast på blitsen eller bare dra en hvit plastpose over den.

> Les også: Velg riktig blits

Kamerautstyr og kameradiffuser

Det hvite stoffet sprer lyset. Du kan kjøpe en der du kjøper kamerautstyr, men du kan også lage en selv med enkle grep, for eksempel med litt hvitt stoff og teip.

© Shutterstock

Tilfør små vanndråper til motivet

Med en sprayflaske kan du få enda mer effektfulle bilder. Bruk sprayflasken både inne og ute hvis du vil ha mikroskopiske dråper på for eksempel blomsten du fotograferer.

Du kan eventuelt blande glyserol i vannet, noe som gjør at vannet binder seg bedre til motivet. Bland i utgangspunktet to deler vann og én del glyserol.

Hvis du har plukket en blomst og tar den med inn, kan det være nyttig å ha små klemmer for å fiksere motivet mens du fotograferer.

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Blomst med små drååer på.

Med en sprayflaske ved din side når du tar makrobilder, kan du tilføre svært små dråper i motivet ditt.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...