Fotografer makro med teleobjektiv

Når det kommer til å fotografere insekter, gir et teleobjektiv faktisk et par fordeler over et makroobjektiv.

© Shutterstock

Ta vellykkede makrobilder med teleobjektiv

Du trenger ikke å investere i et makroobjektiv hvis du vil fotografere blomster, insekter og andre små motiver. Et teleobjektiv kan også fint brukes.

Ønsker du å være i stand til å gå helt tett på små motiver som blomster og insekter, men uten at måtte investere i et dedikert makroobjektiv?

Vi har tidligere skrevet om de mange forskellige teknikkene som kan brukes til å oppnå den forstørrelsen makromotivene krever – mellomringer, omvenderringer, makrofiltre, og så videre.

Men det finnes faktisk også en teknikk som mange fotografer overser, men som kanskje er den letteste av dem alle, fordi du bruker noe du nok allerede har i kamerasekken – nemlig et teleobjektiv. 

Flere fordeler ved en tele til makro

Med et teleobjektiv får du en meget høy forstørrelsesgrad, men også en mye lengre nærgrense. Det betyr at du ikke trenger å gå så nært på motivet som med et makroobjektiv.

Og det er faktisk en stor fordel når du fotograferer f.eks. insekter, fordi du kan stå på en viss avstand og dermed ikke risikerer å skremme dem vekk. 

Du risikerer heller ikke å kaste en skygge over motivene.

Et makro- og et teleobjektiv er to helt forskjellige slags objektiver, og derfor er det også noen ting som det er nyttige å vite når du bruker et teleobjektiv til å knipse makro.

Fotografer makro med teleobjektiv

En lang arbeidsavstand er gull verdt når du fotograferer insekter, som lett blir skremt, f.eks. sommerfugler. 

© Shutterstock

Unngå for alt i verden rystelser

En lengre brennvidde betyr at det skal enda mindre rystelser til for at du får uskarpe bilder. Bruk derfor alltid kamerastativ og fjernutløser eller selvutløser.

Et teleobjektiv er normalt forholdsvis tungt og kan skape ubalanse om det sitter på et mindre kamera. Derfor er det smart å skru selve objektivet fast til stativet med et stativbeslag. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Pass på de store blenderåpningene

Det flott ved å fotografere med teleobjektiv er de ekstremt slørede bakgrunnene som de lange brennviddene gir. Men når motivet befinner seg tett på nærgrensen er det best å holde seg unna de store blenderåpningene.

Her kan dybdeskarpheten bli så liten at fokusområdet ikke er mer enn en millimeter stort, og da er det umulig å få noe som helst i bildet i fokus. 

Bruk derfor en blenderåpning som er liten nok til at dybdeskarpheten dekker hele motivet. 

Det finnes flere apper til både iPhone og Android som kan regne ut den optimale blenderen ut i fra den brennvidden du bruker. 

> Forstå dybdeskarphet på 5 minutter med denne artikkelen

Kom tettere på med en telekonverter

Et teleobjektiv vil normalt ikke gi deg helt den samme forstørrelsesgraden som et dedikert makroobjektiv, men det er en god måte å prøve seg i sjangeren uten å bruke en masse ekstra penger.

Hvis du ønsker å fylle mer av bildeflaten med motivet ditt kan du vurdere å investere i en telekonverter. Med den kan du forlenge brennvidden, men bevare den samme nærgrensen. 

Det betyr at du kan øke forstørrelsesgraden betydelig – uten å trenge å gå lenger vekk. Metoden vil til gjengjeld også påvirke lukkertiden og ISO-verdien, men hvis du fotograferer i dagslys vil det i de fleste tilfeller ikke være noe problem. 

> I denne videoen kan du se hvordan du unngår rystelser under fotograferingen når du knipser makro. 

Som abonnent kan du også lese vår store guide til makro i appen Wype.

Kanskje du er interessert i...