Ukas utfordring: Ta makrobilder på kjøkkenet

Makrobilder trenger ikke å være av sommerfugler eller sjeldne blomster. Gå i stedet ut på kjøkkenet, for der har du noen fantastiske motiver til makrobilder. Ukas utfordring omhandler makrofotografering på kjøkkenet.

22. juli 2019 av Jeppe Vestergaard

Det kan være lurt å utfordre deg selv som fotograf – det gjør deg både bedre og tvinger deg til å tenke i nye og kreative baner.

Men det er ikke alltid helt enkelt å motivere seg.

Derfor gir vi deg denne uka en utfordring som vi håper du vil ta. Du får 3 enkle tips for å ta gode, annerledes bilder, og vi håper at du vil dele resultatene dine med oss - på instagram, hvor du kan tagge diginordic, og i den store fotokonkurransen vår.

Kanskje er det ditt blinkskudd av motiver på kjøkkenet som kommer på trykk i bladet, eller på Digital FOTOs instagram-konto?

en kaffebønne fotografert på kloss hold med makroobjektiv.

Oppdag de små detaljene i hverdagen din med makrofotografering.

© Shutterstock

Ukas utfordring: Makro på kjøkkenet

Makrofotografering kan ofte være krevende på utstyrssiden, men det er minst like utfordrende å få de spennende motivene til å stå stille mens du fotograferer dem.

I denne ukas utfordring dropper vi de urolige motivene, som for eksempel sommerfugler, og tar en tur ut på kjøkkenet, hvor vi åpner den den forunderlige verdenen du finner når du kommer helt tett på.

Dette er en god metode for å bli enda bedre på makro - og en gøyal utfordring hvis været ikke er på din side. 

1. Tøm skuffene

Tøm kjøleskapet og skuffene for matvarer som har en interessant overflate. Dette kan være en fersken, en sitron eller for eksempel en valnøtt.

Bruk glassplaten på komfyren som underlag, for den reflekterer lyset. Det gir deg mulighet for å få mer lys og gøyale muligheter for å speile motivet.

Hvis du ikke har et makroobjektiv, kan du bruke et vanlig zoomobjektiv, noe som følger med de fleste kameraer.

Velg den største blenderåpningen og zoom helt inn. Du må prøve å komme så nært som fokusavstanden din tillater. Etterpå kan du beskjære bildet ditt og komme deg enda nærmere.

> Les mer om hvordan du tar makrobilder her.

En valnøtt fotografert med makroobjektiv

Makrofotografi avslører ofte en verden du ikke kan se med det blotte øye.

© Shutterstock

2. Snu objektivet og finn det abstrakte

Makro handler om å komme seg helt tett på. Det kan ofte være frustrerende hvis du ikke føler at du kommer deg nært nok.

Hvis du ikke riktig utstyr, men likevel bare aksepterer et knivskarpt bilde, kan du alltids snu objektivet ditt. Det høres litt merkelig ut, men det fungerer.

Du må skru av objektivet ditt og deretter sette det helt inntil fatningen på kameraet ditt. Det er viktig at du holder det helt inntil.

Nå har du laget en forstørrelseseffekt som gjør at du kan komme deg nærmere. Du bestemmer fokus ved å flytte kameraet og objektivet nærmere eller lenger unna motivet. La fokusringen være når du utfører dette trikset.

> Les mer om hvordan du kan fotografere med et omvendt objektiv her.

en kniv fotografert på kloss hold med makroobjektiv.

Finn de abstrakte bildene med makro fra kjøkkenet.

© Shutterstock

3. Finn mønstrene

Hvis du setter kameraet ditt på stativ og lar det henge rett over motivet ditt, kan du få noen interessante mønstre. Alternativt kan du stille opp motivet ditt så overflaten er parallell med objektivet ditt.

Det blir ikke helt feil hvis du forestiller deg at kameraet ditt har blitt til en drone som henger høyt i luften. Derfor får du også ofte bilder som minner om et dronebilde.

Når du fotograferer makro, er det i tillegg lurt å bruke en ekstern lyskilde som gir jevnt lys på motivet ditt.

> Les også: Slik får du mest ut av makroobjektivet ditt.

Nå er det din tur!

Nå er du godt forberedt for å gå ut og ta bilder på kjøkkenet, så det er bare å tømme kjøkkenet for spennende motiver å sette i gang. Husk at bildene dine ikke trenger å ligne på bildene i denne artikkelen.

Vi håper at du vil dele bildene dine med oss. Du kan gjøre det både ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til fotokonkurransen vår.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...