Makrobilde
© Shutterstock

Makro: Slik får du mest ut av objektivet

Et makroobjektiv tar deg helt innpå de fine detaljene når du for eksempel fotograferer blomster eller insekter. Ingen andre objektivtyper gjør det like bra. Her får du de beste tipsene vår for å fotografere med et makroobjektiv.

Selv om brennviddeområdet for objektiver for makrofotografering ikke skiller seg ut fra tilsvarende normalobjektiver, er det snakk om store optiske forskjeller som gir deg noen helt unike muligheter. 

Dedikerte makroobjektiver er i stand til å gjengi et motiv i størrelsesforholdet 1:1 når du fotograferer ved nærgrensen. Det betyr at motivet blir gjengitt i sin originale fysiske størrelse på bildebrikken. 

En blomst som har en diameter på to cm, vil altså dekke to cm av bildebrikken. Det gir en helt nydelig detaljgjengivelse.

Nikon F-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED makroobjektiv

Det er en fordel hvis makroobjektivet har bildestabilisering og intern fokusering, som dette makroobjektivet fra Nikon har.

© Nikon

Forskjell på beskjæring i makrofotografering

Størrelsen på bildebrikken påvirker ikke forstørrelsesgraden, men beskjæringen blir endret. Med et APS-C-kamera får du dermed et mindre utsnitt enn med fullformat på samme brennvidde.

Den høye forstørrelsesgraden gjør makroobjektiver perfekte for å gjengi detaljer. Du kan komme helt innpå smådyr og blomster eller avfotografere frimerker ovenfra. Da er den minimale fortegningen og gode optiske kvaliteten en stor fordel.

God avstand er best for makrofotografering

Jo større brennvidden er, desto større avstand til motivet kan du ha når du fotograferer makro. Det har for eksempel betydning når du fotograferer insekter, som kan bli skremt hvis du kommer tett på. 

Er du for nær, er det også risiko for at objektivet kaster skygge på motivet.

Har objektivet ditt en brennvidde på 50-60 mm, vil den minimale arbeidsavstanden til motivet være omkring 20 cm. Har makroobjektivet en brennvidde på 180-200 mm, må du regne med 50 cm.

Dybdeskarpheten blir svært liten

Selv om mange makroobjektiver er lyssterke med en blender på for eksempel F2.8, må du være oppmerksom på den lille dybdeskarpheten. Selv med en liten blenderåpning på F16 vil du kunne se en klar avgrensning.

Det er for øvrig optimalt hvis makroobjektivet har intern fokusering slik at objektivet ikke endrer lengde når du fokuserer. Dermed blir ikke små dyr skremt så lett.

Les mer om makrofotografering her

Makrobillede af insekt

Hvis du fotograferer insekter, er det smart å bruke et stykke ensfarget papir som bakgrunn - da kommer motivet tydeligere fram.

Makroobjektiver har mer å by på

Makroobjektiver kan også brukes til andre motiver på større avstand, der de stort sett har samme bildevinkel som andre objektiver med en tilsvarende brennvidde. 

På kort avstand blir imidlertid bildevinkelen mye mindre med et makroobjektiv.

Makrotiptips til deg:

  • Bruk gjerne en blits til makrobildene dine. Den kan sikre at du kan velge en liten blenderåpning og dermed øke dybdeskarpheten. En ringblits er perfekt for jobben, men du kan også bruke en vanlig blits. Juster lysstyrken med blitskompensasjon.

  • En reflektor er en fin erstatning for blits. Med reflektoren kan du myke opp skyggene og opprettholde et naturlig lys. Jobb med reflektoren slik at den reflekterer lyset i riktig vinkel. Her kan du lese om hvordan du lager din egen reflektor nesten gratis.

  • Bruk gjerne skjermen som søker. Har du et tradisjonelt speilreflekskamera, aktiverer du live view. Her kan du forstørre fokusområdet og sjekke skarphet og at fokus ligger helt riktig.

  • Ta eventuelt mange bilder, for eksempel 20, av samme motiv, hvor du har lagt fokus forskjellig. Etterpå kan du flette sammen bildene i for eksempel Photoshop for å få skarphet i hele bildet. Denne teknikken kalles stacking og er svært populær blant makrofotografer. I Fordelssonen kan du lære hvordan du setter sammen flere bilder av det samme motivet.

I magasinet Digital FOTO kan du følge med i serien vår "Synsfeltet - Guide til objektiver", hvor vi ser på alle brennviddeområdene fra fiskeøye til lang tele samt spesielle objektiver. Hvert avsnitt handler om et avgrenset område.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les serien nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ti nyeste utgavene av Digital FOTO.

Redaksjonen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter på eksterne objektiver. Da kan du blant annet få fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å gå helt tett på blomster og dyr med makro.

Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. Det blir rett og slett litt morsommere å fotografere med mobilen.

Akkurat nå kan du få et 3-i-1-objektivsett til mobiltelefonen din med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

I denne videoen kan du se de forskjellige mulighetene med mobilobjektivene:

Kanskje du er interessert i...