Fotograf står og ser utover fjellandskap

Nogen ganger er et landskap så storslått at kameraet ikke kan fange alt i ett bilde. Her er et panoramabilde løsningen. 

© Shutterstock

Her er alt du trenger å vite om panoramabilder

Med panoramateknikken kan du ta spektakulære bilder som fanger hele horisonten i et landskap. Her kan du lese mer om hva panoramabilder går ut på.

15. november 2019

Hvis du nogen gang har stått på toppen av et fjell eller annet utsiktspunkt og sett ut over et vidstrakt landskap, har du sikkert også klødd i fingrene etter å ta et bilde.

Og det kan faktisk la seg gjøre å fange hele landskapet hvis du bruker et såkalt fiskeøyeobjektiv – men prisen for det vil være en voldsom forvrengning som slett ikke ligner virkeligheten, og som kan være vanskelig å rette på i bildebehandlingen.

I stedet bør du ta et panoramabilde. Et panoramabilde gir ingen forvrengning, og du får med mange flere detaljer enn med vidvinkel.

> Les også: 5 feil begynneren gjør med vidvinkel. 

Storslått landskap i Lofoten

Et panoramabilde kan fange et langt større utsnitt av et landskap – og hvis du tar bildene på høykant får du enda høyere oppløsning og derfor enda flere detaljer.

© Shutterstock

Hva er et panoramabilde?

Et panoramabilde er satt sammen av flere bilder av samme motiv. Resultatet er et bredt bilde som gir et stort utsnitt, og som har en skyhøy oppløsning og derfor masser av detaljer.

Du trenger ikke å ha et spesielt kamera for å ta et panoramabilde – faktisk kan du jo lage panoramabilder på smarttelefonen.

Det er imidlertid god grunn til å bruke et fullblods kamera da du får mange flere nyanser i høylys og skygger samt større kontroll over sammensmeltningen av bildene.

> Les også: Knips storslåtte panoramabilder på høykant

Storslått skyline i Dubai

Mange fotografer bruker panoramateknikken til å fotografere landskaper. Men du kan også ta fantastiske panoramabilder av f.eks. storbyer.

© Shutterstock

Hvordan lager du et panoramabilde?

I tillegg til et kamera må du også bruke et stativ så du ikke risikerer å få hakk i panoramabildet, fordi horisonten ligger forskjellige steder i hvert delbilde. Gå gjerne for et stativ med innebygd vater.

Når du stiller inn kameraet er det viktig at du bruker manuell hvitbalanse og eksponering, så du er sikker på at alle delbildene i panoramabildet blir like lyse og har samme fargetone.

Hvis du aldri har laget et panoramabilde før, så start enkelt ved å f.eks. ta tre bilder av det samme landskapet. Med et vidvinkelobjektiv kan du få med mer av landskapet i tre bilder enn med en tele.

For hvert bilde dreier du kameraet, men sørg for at bildene overlapper hverandre en smule, så de er lettere å smelte sammen i bildebehandlingen.

> Les også: Ny stor videopakke gjør deg enda bedre i Lightroom

Hvordan smelter du bildene sammen?

Det finnes mange forskjellige programmer som kan sette sammen bilder til et ferdig panoramabilde, men vi anbefaler Lightroom, siden det er enkelt å bruke og gir flotte resultater.

I vår nye videopakke "I dybden på Lightroom" kan du blant annet lære hvordan du smelter sammen bilder til et panoramabilde. Videopakken ligger i Fordelssonen, og du kan se alle avsnittene her. 

Kanskje du er interessert i...