Solnedgang over Ålesund

Bildet er et panoramabilde. Her kan du lese om hvordan vi gikk frem da bildet skulle tas. 

© Klaus Nygaard @Digital FOTO

Slik tok vi blinkskuddet: Solnedgangen over Ålesund

Panorama er en fantastisk fototeknikk, for den gjør det mulig å få med et mye større utsnitt av landskapet på bildet. Vi brukte denne teknikken da vi besøkte Ålesund. Her kan du lese om hvordan vi tok blinkskuddet.

Noen av bildene vi har tatt opp gjennom årene, har lært oss nye teknikker som vi gjerne vil dele.

I denne artikkelserien ser vi nærmere på noen av redaksjonens mest vellykkede bilder, samtidig som vi forteller om opplevelsen, vurderingene bak bildet og om bildebehandlingen.

Vi begynner med dette panoramabildet av Ålesund.

418 trappetrinn over den hyggelige byen

Ålesund ligger helt ute ved innløpet til Fjordane på Sunnmøre, og her er naturen storslått. 

Naturen er faktisk så storslått at vi fotografer vil ha med hele landskapet i ett bilde – og det var akkurat det vi satte oss som mål.

Bildet er tatt fra utsiktspunktet 418 trappetrinn over sentrum, og ved solnedgang kommer mange fotografer til plattformen på byfjellet Aksla. 

For ikke å ta det samme bildet som alle andre prøvde vi oss med et panorama. 

Det ferdige bildet består av tre forskjellige bilder som er satt sammen i Lightroom, og vi brukte stativ for å få helt jevne utsnitt.

> Les også: Ta storslåtte panoramabilder på høykant

Solnedgang over Ålesund

Bildet vårt består av tre forskjellige utsnitt som er satt sammen i Lightroom. 

© Klaus Nygaard @Digital FOTO

Slik kan du ta panoramabilder selv

Panoramabilder er spesielt velegnet i situasjoner der du vil vise mest mulig av et landskap – eller som her, det meste av Ålesund.

Det krever en del øvelse å ta et skikkelig godt panoramabilde, men når du først har kontroll på teknikken, gir den helt nye fotomuligheter hvor du kan vise et langt større utsnitt enn du ellers kunne gjort med selv det kraftigste vidvinkelobjektivet. 

Du starter ved å ta det første bildet, og så vrir du kameraet eller deg selv litt mot høyre. Deretter må det være en overlapping mellom bildene på rundt 30 prosent. 

Bruker du vidvinkel, kan overlappingen godt være nærmere 50 prosent.

Ta det antallet bilder som passer til motivet ditt. Det avgjørende med denne teknikken er at du får dekket hele motivet. 

Du får det beste resultatet hvis du setter kameraet ditt på et stativ, for stativet holder utsnittet rett mens du vrir kameraet til siden.

> Les også: Alt du må vite om panoramabilder

Ta bildene med 30 prosent overlapping.

Overlappingen må være cirka 30 prosent, for da gir du bildebehandlingsprogrammet de beste betingelsene til å skape et flott panoramabilde.

© Digital FOTO

Sett sammen bildene dine i redigeringen.

Du kan flette sammen bildene dine til et panoramabilde i de fleste bildebehandlingsprogrammer, som Photoshop, ACDsee og Elements.

I Lightroom klikker du med musen i menylinjen øverst, der det står Photo. Deretter velger du Panorama ... 

Nå åpnes det et nytt vindu i programmet, hvor du klikker med musen på Cylindrical. Deretter haker du av i boksene der det står Auto Crop og Auto Settings.

Deretter analyserer Lightroom bildene dine og finner ut hvordan programmet best kan sette sammen bildene uten å få dårlig overlapping.

> Les også: 5 hemmelige tips som gir perfekte panoramabilder

Sett sammen bildene dine til et panoramabilde i Lightroom

Husk å merke bildene dine nederst i bildebehandlingsprogrammet før du setter dem sammen til et panoramabilde.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...