Knapper og programhjul på kamera.

Eksponeringsnivåene kan blant annet hjelpe deg med å få bedre bilder når du fotograferer på manuelt program.

Slik bruker du eksponeringsnivåene til å få bedre bilder

Kameraets eksponeringsnivå er avgjørende for gode bilder. Her kan du se hva de betyr og hvordan du bruker dem i kameraet.

Når du tar bilder med kameraet ditt, er det tre faktorer som bestemmer hvor mye lys som kommer inn til bildebrikken. For det første handler det om hvor mye lys det er i motivet. Er det midt på dagen på en solskinnsdag, er det naturligvis mye mer lys enn på en mørk kveld.

I tillegg til dette er det blenderen og lukkertiden som påvirker hvor mye lys som treffer bildebrikken. Blenderen handler om hvor stort hullet som slipper inn lys til objektivet er, og lukkertiden handler om hvor lenge lyset slipper gjennom.

>Last ned e-boken: Komplett nybegynnerguide til fotografen

Slik får du den beste eksponeringen

I tillegg kan kameraet forsterke lyset som treffer bildebrikken ved å øke ISO-verdien. Når du tar bilder, kan du altså justere blenderen, lukkertiden og ISO-verdien for å få et godt eksponert bilde i lyset du har rundt deg.

Bilde av jente som blåser på løvetann med uskarp bakgrunn.

Med en stor blenderåpning, f.eks. på F1.8, slippes det mye lys inn til bildebrikken. Den store blenderåpningen skaper også en sterkt uskarp bakgrunn.

Hver gang du justerer på f.eks. blenderen, endrer du altså hvor mye lys som kommer inn til bildebrikken. Hvis du gjør hullet mindre, blir bildet derfor mørkere, og gjør du det større, blir bildet lysere. 

Derfor kan du eller kameraet også justere lukkertiden eller ISO-verdien når du justerer blenderen, eller omvendt. Velger du en mindre blenderåpning, er det nødvendig å bruke lengre lukkertid for å få samme lys i bildet – også kalt eksponering.

Heldigvis er eksponeringen inndelt i nivåer, noe som gjør det lettere å vite hvor mye du skal justere for eksempel lukkertiden når du har endret blenderen og fotograferer på blant annet manuelt program. 

Det kalles eksponeringsnivåer, og det er en skala for hver faktor du kan justere, nemlig blenderåpning, lukkertid og ISO-verdi.

>Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraene

Hvert nivå dobler lyset

Det smarte med eksponeringsnivåene er at hvert nivå gir en halvering eller dobling av lysstyrken. Hvis du går opp et blendertrinn, kan du altså kompensere ved å redusere lukkertiden eller ISO-verdien et trinn. 

Bilder av løper i fart.

Skal du fange raske bevegelser uten uskarphet, må du bruke en forholdsvis kort lukkertid på for eksempel 1/2000 sekund. Her må blenderen og/eller ISO-verdien tilpasses slik at de bare slipper inn lys til bildebrikken i et kort øyeblikk.

Her kan du se skalaene for henholdsvis blender, lukkertid og ISO i hele trinn. I alle eksemplene har vi plassert verdiene som slipper minst lys inn til bildebrikken, øverst. Jo lenger ned på skalaen du beveger deg, desto mer lys blir det altså. Går du et steg ned på en av skalaene, må du altså gå et steg opp på en av de andre skalaene for å få samme lys. 

Dette er de hele blendertrinnene

F32

F22

F16

F11

F8.0

F5.6

F4.0

F2.8

F2.0

F1.4

F1.0

Dette er de hele lukkertrinnene

1/8000 sekund

1/4000 sekund

1/2000 sekund

1/1000 sekund

1/500 sekund

1/250 sekund

1/125 sekund

1/60 sekund

1/30 sekund

1/15 sekund

1/8 sekund

1/4 sekund

1/2 sekund

1 sekund

2 sekunder

4 sekunder

8 sekunder

15 sekunder

30 sekunder

Dette er de hele ISO-trinnene

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12 800

ISO 25 600

ISO 51 200

ISO 102 400

ISO 204 800

ISO 409 600

For å få enda høyere presisjon kan du vanligvis justere i halve eller tredjedels trinn. Hvis du går en tredjedel ned på den ene faktoren, må du altså øke en av de andre med en tredjedel for å få samme lys i bildet ditt. Velger du blender F7.1 i stedet for F8.0, kan du f.eks. justere lukkertiden fra 1/250 sekund til 1/320 sekund.

Kanskje du er interessert i...