Bilde av fyrverkeri på himmelen over storby

Hvis du tror du bare trenger å bruke en kort lukkertid for å fange fyrverkeriet i luften, må du tro om igjen. Her får du alt du må vite om å fotografere fyrverkeriet på nyttårsaften. 

© Shutterstocksfswfsf

Slik fotograferer du nyttårsfyrverkeriet

Fyrverkeriet på nyttårsaften er et spektakulært syn som kan gi blendende bilder – men det krever noen forberedelser. Her har du alt du må vite om å fotografere fyrverkeri.

30. desember 2020 av Sarah Marie Winter

Vintermånedene byr kanskje på mange lange og mørke dager – men på årets siste dag er der særlig ett motiv du ikke må gå glipp av: fyrverkeriet på nattehimmelen når klokken slår tolv.

Å fotografere fyrverkeri er imidlertid ikke så lett som man kanskje skulle tro. Det handler nemlig ikke om å velge en så kort lukkertid som mulig for å fryse de fargerike lysglimtene i luften.

Derimot må lukkertiden være relativt lang og la lysglimtene tegne flotte spor – men ikke så lang at de rekker å forsvinne igjen. Det høres kanskje litt komplisert ut, men det er det absolutt ikke.

Under finner du alt du må vite om å fotografere fyrverkeri – helt fra kamerainnstillinger og utstyr til timing og komposisjon. Husk vernebrillene.

Bilde av fyrverkeri på himmelen over kanaler i storby

For å fange fyrverkeriet på nyttårsaften trenger du en lukkertid på minst et par sekunder og noen ganger opp mot 30 sekunder. Dette kommer an på værforholdene.

© Shutterstock

Husk stativet på nyttårsaften

Når det gjelder å fotografere fyrverkeri, er et kamerastativ essensielt for å være sikker på at kameraet står helt stille under fotograferingen. Husk å skru av bildestabiliseringen når du setter kameraet på stativ.

Det er også lurt å bruke enten en fjernutløser eller den innebygde selvutløseren. Velg to sekunders forsinkelse – det er lettere å forutsi riktig øyeblikk innenfor to sekunder enn fem eller ti.

Autofokus i kameraet ditt rekker ikke å stille skarpt på fyrverkeriet i mørket, så sørg for å fokusere på forhånd, for eksempel på en bygning eller et annet element i forgrunnen. Så bytter du til manuell fokusering for å låse fokus.

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Bruk lange lukkertider til fyrverkeriet

Her er trikset for å få blendende bilder der fyrverkeriet er i fokus: Med en lukkertid på minst to–tre sekunder vil lysglimtene tegne flotte spor og ikke bare bli små prikker på nattehimmelen.

Lyset fra fyrverkeriet kan variere med høyden og været, så prøv deg frem med innstillingene. Et godt utgangspunkt er å velge manuelt program og kunne styre alt selv.

Begynn med en lukkertid på tre sekunder, ISO 100 og blender F10, og eksperimenter deretter. Det er best å ta sikte på å få fyrverkeri som er formet som en utslått paraply – det blir mest imponerende.

> Les også: Kom godt i gang med lange eksponeringer

Bilde av fyrverkeri på himmelen over torg i storby

Hvis du er vant til å sjekke histogrammet ditt underveis, skal du ikke være bekymret for om det ser ut som om bildet er undereksponert. Store deler av bildet er jo svart himmel – det viktige er å få med nyansene i fyrverkeriet, så det er viktig at det ikke er utbrent. 

© Shutterstock

Bruk Bulb til å fange fyrverkeriet

Har du en fjernutløser, kan du også bruke innstillingen Bulb i stedet for en fast lukkertid. Når Bulb er valgt, står lukkeren åpen til du trykker på utløserknappen, og så stopper eksponeringen.

Bulb er typisk markert med en B på programhjulet. Alternativt velger du manuelt program M og vrir på hjulet som justerer lukkertiden, til du kommer til 30 sekunder.

Velg så en passende blenderåpning og ISO-verdi, og trykk på fjernutløseren når fyrverkeriet begynner. Når det er slutt, trykker du igjen.

> Les også: Slik fanger du lynnedslag med Bulb

Finn en forgrunn til fyrverkeriet

Fyrverkeri er flott i seg selv, men det er alltid en god idé å lete etter en forgrunn som kan skape balanse i bildet, så det ikke bare er på himmelen det skjer noe.

Dette kan for eksempel være torget i en storby, gjenspeilinger i vannet ved havnen eller bare silhuettene av glade tilskuere på en åpen plass.

Husk å la det være igjen plass øverst i bildet til fyrverkeriet som kommer høyest på himmelen, for eksempel ved å fotografere på høykant.

> Les også: 3 komposisjonsregler du kanskje ikke kunne

Bilde av fyrverkeri på himmelen over gate i storby

Velg gjerne et utsnitt der himmelen tar opp en mindre del av bildet. Komposisjonen vil bli mer interessant hvis fyrverkeriet blir innrammet av for eksempel gamle bygninger eller et flott landskap.

Begynn tidlig på nyttårsaften

Du får de klareste bildene hvis du begynner å fotografere så fort fyrverkeriet setter i gang. Krutt utvikler nemlig røyk, og den røyken vil bli tykkere etter hvert som flere nyttårsbatterier skyter til værs. Det kan gjøre nattemørket litt disete.

Nå burde du være godt forberedt på å fotografere de fantastiske fargeeksplosjonene du ser på nattehimmelen på nyttårsaften. Og når alt er fyrt opp og året rundet av, kan du gi deg selv en ny start som fotograf.

Det kan du for eksempel gjøre ved å lese våre fotografiske nyttårsforsetter, som skal luke ut de dårlige vanene vi fotografene har – som å konstant se på skjermen, slette bilder i tide og utide eller å glemme å lade batteriene ...

Kanskje du er interessert i...