portrettbilde av jente
© Stephanie Frey/Shutterstock

Slik unngår du skygger i portrettbilder

Når du fotograferer personer utendørs i solskinn, vil du ofte oppleve at den ene delen av ansiktet blir liggende i skygge. Heldigvis finnes det flere gode løsninger på dette.

Det finnes gode løsninger for å komme seg rundt det klassiske problemet med skygger i ansiktet på portrettbilder. I første omgang kan du prøve å flytte personen inn i skyggen, der lyset er ensartet, alternativt kan du knipse i motlys. 

Ellers får du fire triks som også kan hjelpe deg, her:

Tips 1: Bruk en reflektor

Med en reflektor kan du reflektere lys inn på den ene siden av ansiktet. Hold reflektoren i venstre hånd, mens du fotograferer med høyre hånd. En avis reflekterer ikke like kraftig, men kan fungere i en håndvending.

Les også: Perfekte portretter med reflektor

Portrettbilde med reflektor

Med en reflektor kan du enkelt myke opp harde skygger eller kaste mer lys på modellen.

© Shutterstock

Tips 2: Tilføy lys med en utfyllingsblits

Bruk en ekstern blits eller den interne i kameraet, og la den myke opp skyggene. Du får det mest naturlige resultatet hvis du setter blitskompensasjonen til -1, slik at lyset ikke blir for kraftig.

Les også: 5 tips for bedre bilder med internblitsen

Tips 3: Redd lyset i raw-konverteringen

Du kan hente fram mange detaljer i skyggene når du raw-konverterer bildet. Du kan eventuelt kombinere to raw-konverteringer i ett bilde, nemlig et vanlig bilde og et der skyggene i ansiktet er lysnet opp.

Les også: 5 gratis raw-konvertere du bør teste

Tips 4: Lag et HDR-bilde

En fjerde mulighet er å lage et såkalt HDR-bilde som er satt sammen av tre eller fem bilder med forskjellig eksponering. Dermed får du fram detaljer i alle områder av bildet. 

Du må velge serieopptak og aktivere Bracketing-funksjonen i kameraet. I Photoshop eller et eget HDR-program kan du flette sammen bildene etterpå.

HDR portrett

HDR-fotografering krever ikke så fryktelig mye redigering. Her er høylysområderne bare dempet litt, og skyggeområdene er lysnet. 

© Shutterstock

Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Les mer i magasinet Digital FOTO

Spørsmålet om skygger i portrettet kommer fra Postkassen i Digital FOTO nummer 2/2018. Her får du også svar på hvordan du finner den riktige eksponeringen, og hvordan du best fikser røde øyne.

Kjøp bladet i kiosken eller tegn et abonnement og få vår store Photoshopbok med 2 numre av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner.

Da får du umiddelbar tilgang til de nyeste utgavene av bladet i magasin-appen vår, Wype, samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 400 videokurs om fotografering og bildebehandling. 

Kanskje du er interessert i...