Streetfoto ved graffitimalt vegg

Én metode for å ta flotte gatebilder uten å måtte snakke med folk, er å finne en stilig bakgrunn først – og så vente på passerende.

© Shutterstock

Ta spennende gatebilder uten å konfrontere noen

Det kan føles stressende å måtte henvende seg til noen man har lyst til å fotografere, på gaten. Heldigvis kan man fint ta interessante gatebilder uten å snakke med noen.

17. oktober 2018 av Sarah Marie Winter

Med gatefotografering eller streetphoto, som det kalles internasjonalt, kan man fortelle spennende historier om både byliv og mennesker. 

Imidlertid kan det kreve litt overvinnelse å fotografere fremmede, for i mange tilfeller er man nødt til å spørre om lov til å ta bilder av dem. 

Hvis du ikke liker denne delen, kan det være lurt å begynne med å ta bilder av mennesker på avstand. 

Det er nemlig lov å ta ­bilder av noen i offentlig rom på fritt tilgjengelige ­steder hvis bildene ikke er av ­spesielt privat eller ­krenkende ­karakter, og hvis de faller inn under kategorien “situasjonsbilder”. 

Her får du de beste tipsene våre for å ta spennende gatebilder av mennesker, og og det uten at du trenger å konfrontere dem først.

Finn bakgrunnen før du finner personene

Vanligvis er ikke bilder av mennesker på avstand særlig interessante. Derfor er trikset å finne en flott bakgrunn, for eksempel en graffitimalt vegg, til gatebildet ditt. 

Når du har valgt ut et sted, er det bare å vente på at noen kommer gående forbi. Hvis du knipser løs før noen begynner å gå inn i bildet ditt, vil de fleste tro at du fotograferer veggen og vente. 

Velg et sted med direkte sol, for det vil gi små skygger bak de passerende. Dermed skaper du en illusjon av at de er en del av bakgrunnen.

Streetfoto

Når du har funnet en interessant bakgrunn, er det bare å vente til det kommer en interessant person gående forbi. De fleste vil tro at du fotograferer den flotte veggen og vil derfor oppføre seg naturlig når de går forbi. 

Les også: 5 tips for gatebilder

Jobb med komposisjonen

Plasser deg foran veggen med kameraet i øyehøyde så du fotograferer de passerende rett på, og sørg for å få med minst mulig asfalt og himmel i bildet.

Hvis en tredjedel av bildet er en blå himmel, vil seeren fokusere mer på den, og det ødelegger den gode effekten som den malte veggen gir deg.

Hvis graffitien for eksempel er en historie fra et eventyr eller en scene fra en film, vil betrakteren få følelsen av at de passerende er figurerer i denne fortellingen.

Ved å komponere bildet slik at omgivelsene stort sett ikke er med, forsterker du den følelsen. 

Gatebilde

Ved å fotografere den passerende personen – her en eldre mann – kan du skape en illusjon av at han er en del av fortellingen om fiskene på veggen bak. Komposisjonen er enkel, men effektfull. 


> Les om alt du må vite om komposisjon som fotograf her

Still inn kameraet slik at det følger personene

Sørg for å velge følgefokus når det er mennesker aom beveger seg i bildet ditt. Som regel heter det AF-C eller AI Servo. AI står for kunstig intelligens, og det betyr at kameraet automatisk vil stille skarpt på et objekt du allerede har fokusert på – for eksempel en forbipasserende.

Sett også kameraet til kontinuerlig opptak slik at du kan knipse løs mens personene går forbi. På den måten øker sjansene dine for et skarpt bilde hvor personene er perfekt plassert mot bakgrunnen.

Bruk blender F8.0 for å få fokus på både ­mennesker og vegg.

Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Kle deg for gatefotografering med Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 17/2018 kler vi deg godt for å ta blendende bilder av gaten – uansett om liker å fotografere steder helt uten mennesker best, eller om du vil lære deg å ta fengslende portretter av fremmede.

Akkurat nå kan du få en lekker fiberforet jakke sammen med to numre av Digital FOTO for bare kroner 59,50 pluss porto og ekspedisjon. Bare jakken har en verd på 650 kroner. Se tilbudet her.

Som abonnent Digital FOTO kan du lese bladet umiddelbart på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ti nyeste utgavene av Digital FOTO.

Det er også mange andre fordeler ved å være abonnent. Blant annet får du videoer med fototeknikk og bildwbehandling, testbilder, presets, actions og en hel masse annet i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...