Det gamle ordtaket lyder at et bilde sier mer enn tusen ord, men om det betyr at tusenvis av bilder som er satt sammen til en videosekvens, sier tilsvarende tusen ganger mer, sies det ingenting om.
I denne artikkelen ser vi på nettopp slike videoer, som kalles timelapsevideoer, og vi viser deg fem fotografer som mestrer sjangeren bedre enn de fleste.
Se fotografenes imponerende verk nedenfor, og få inspirasjon til å begynne med sjangeren selv.
>Les også Slik lager du en timelapsevideo
Kom på besøk på universitetet
Et av Storbritannias mest kjente universiteter, Cambridge University, blir åpnet ved hjelp av timelapseteknologien slik at alle kan få et innblikk i hva som foregår der.
Vi liker spesielt godt hvordan fotograf Rob Whitworth klarer å klippe sammen hele omvisningen på universitetsområdet slik at seeren følges naturlig gjennom alle scenene.
Det ville vestens fantastiske landskap
Har du sett westernfilmer, vil du garantert kjenne igjen noen av landskapene den neste fotografen har besøkt.
Med sitt timelapseprosjekt fra flere av de fantastiske naturreservatene i vesten har Dustin Farrell fanget stemningen både dag og natt. Særlig den måten han utnytter kamerabevegelsene på mens han tar opptakene sine, løfter nivået på videoene han produserer.
Nordlys i søkeren
Den neste fotografen på listen vår er den profesjonelle timelapsefotografen Morten Rustad, som har en fotobedrift i Oslo.
Morten reiser gjerne verden rundt for å få imponerende timelapsevideoer av fantastiske landskap, men også av astrofenomener som f.eks. nordlyset i Lofoten.
Det er et mektig syn å se de duse lysene vise seg mens vannet slår innover kysten og stjernehimmelen beveger seg i bakgrunnen.
>Les også 3 tips til nordlyset du (nok) ikke kunne
Skyer i formasjon
Fotograf Michael Shainblum er også med på denne listen, og det er han fordi han er svært god til å se mønstre og bevegelse i alt fra skyer til pulserende byer og fossefall.
Evnen hans til å fange skyer når de kommer veltende i tette formasjoner over fjellkammer og nedover daler, er enormt imponerende, og hvis du som fotograf har mulighet til selv å reise etter lignende motiver i Europa, kan du også få helt fantastiske timelapsevideoer.
Besøk fra det ytre rom
Siste fotograf på listen er Martin Heck, som i tillegg til å ha dokumentert aktive vulkaner på bl.a. La Palma i Spania og tordenvær i Tyskland også har fanget kometen Neowise, som var synlig på nattehimmelen i hele juli 2020.
Martin Heck foreviget den nattlige gjesten helt perfekt, før den igjen forsvant utenfor rekkevidde.