Mann ligger på gulvet og drømmer om nytt fotoutstyr

Det er en dyr hobby å være kameraentusiast, men det trenger ikke alltid å koste skjorta når du kjøper nytt utstyr. 

© Shutterstock

3 dingser til under 1000 kroner du må ha

Vi anbefaler tre fotodingser som både er rimelige, praktiske og artige å fotografere med – og alle koster under 1000 kroner.

8. mars 2021 av Christian Trant

Det kan være dyrt å være kameraentusiast. Det er det ingen tvil om. 

Men heldigvis finnes det også fototilbehør som ikke koster en formue, og som gir deg timesvis med underholdning. Her får du forslagene våre til tre fotodingser som gjør hobbyen din artigere. 

1. Fargede filtergels

Fargede gels er små gjennomsiktige plastbiter som du kan sette på den eksterne blitsen din. De gjør at du for eksempel kan fyre av lilla, grønt eller rødt lys mot motivet ditt, og det fungerer fantastisk bra på portretter. 

Du kan også bruke fargede gels hvis du fotograferer røyk. De ultrakorte lysglimtene farger den hvite røyken hvis du fotograferer mot en svart bakgrunn.

Disse fargefiltrene er billige, og du kan kjøpe dem i alle regnbuens farger fra de fleste fotobutikker. De koster mellom 150 og 850 kroner, avhengig av merke og hvor mange du kjøper.

> Les også: Dette er de beste speilløse systemkameraene til under 13 000 

Portrett av kvinne tatt med fargefilter på den eksterne blitsen

Her er der satt en lilla gel på den eksterne blitsen, og det gir et markant annerledes bilde sammenlignet med hva det vanlige lysglimtet skaper. 

© Shutterstock

2. Lystelt

Et lystelt er et lite fotostudio du kan fotografere mindre motiver i, samtidig som du får en nøytral og jevn bakgrunn.

Derfor er lystelt populære blant fotografer som tar makrobilder eller produktbilder til reklamer, men uansett hva du fotograferer, vil lysteltet løfte bildene dine til et høyere nivå, siden alle forstyrrende elementer rundt motivet blir fjernet.

Når du fotograferer med et lystelt, har du også mulighet for å styre lyset svært nøyaktig, så skyggene blir akkurat slik du vil ha dem. På en enkel kontroll kan du bestemme lysstyrken og velge fargenyanse, og det gir deg mulighet for å fikle på detaljnivå, for du kontrollerer alle deler av fotograferingen.

Akkurat nå får du med lysteltet som gave når du kjøper to numre av Digital FOTO for 148 kroner. Du kan bytte mellom sort og hvit bakgrunn på lysteltet, og du kan velge mellom 30 lysstyrker og nyanser av varmt og kaldt lys. Få to numre av Digital FOTO for 148 kroner inkludert levering og en gave:  Lysteltet!

Lite fotostudio med modellmotorsykkel

Et minifotostudio – også kalt et lystelt – gir deg muligheter for å ta flotte bilder som har et profesjonelt uttrykk.

© Shutterstock

3. Makrofilter

Å bruke et makrofilter er en enkel og billig metode for å komme seg helt innpå små motiver som blomster og insekter. Du fester makrofilteret på enden av objektivet ditt med to spenner, og så får du mange av fordelene du hadde hatt med et dyrere makroobjektiv.

Derfor er et makrofilter ideelt for hvis du vil prøve deg på makrofotografering. 

Producenten Raynox lager flere varianter, og flere av dem koster godt under tusenlappen. 

> Les også: Det beste fotoutstyret for makro

Raynox macroscopic lens

Makrofilteret gir deg mulighet for å ta flotte makrobilder, men til en langt lavere pris enn hvis du skulle ha investert i et makroobjektiv.

© Raynox

Kanskje du er interessert i...