Fotografering med blits

Fotografering med blits trenger ikke være en dyr fornøyelse.

© Lane V. Erickson / Shutterstock

Billige blitser med mye kraft

Det er fristende å alltid holde seg til kameraprodusentenes egne blitser, for du kjenner dem og vet at kvaliteten som regel er god. Imidlertid kan du spare en god del hvis du ser etter blitser fra tredjepartsprodusenter. Du får nemlig overraskende mye for pengene.

Små og billige blitsmodeller som koster mellom 879 og 2300 kroner, står ufortjent i skyggen av de større og mer lyssterke modellene. 

Mange vil umiddelbart tenke at skal man ha en ekstern blits, kan man like godt investere i en kraftig en – og helst en originalblits fra et kjent merke. 

Men slik trenger det ikke være lenger. Blitsmarkedet er nemlig inne i en voldsom endring – ikke minst fordi mange kinesiske produsenter presser på med blitsmodeller med pondus til svært konkurransedyktige priser. 

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

En blits er et uvurderlig hjelpemiddel

Derfor trenger ikke en ekstern blits å bli en dyr affære, og det er bra – for en ekstern blits er et uvurderlig hjelpemiddel. 

Den eksterne blitsen gir deg nemlig mulighet for å reflektere lyset i taket og på vegger, og i tillegg er den vesentlig kraftigere enn den interne blitsen.

At den ikke en gang trenger å være veldig stor for å innfri forventningene, er et stort pluss. 

Dette gjelder for eksempel kamerabalansen. Setter du en stor blits på et lite APS-C-kamera, gjør den høye vekten på toppen at det er vanskeligere å holde og betjene kameraet. 

Godox TT685 ekstern blits

Godox TT685 koster bare 1745 kroner. Du får denne avanserte blitsen til Canon, Fujifilm, Micro Four Thirds, Nikon og Sony.

© Godox

Høy lysstyrke fra eksterne blitser

Dessuten trenger ikke en billig blits - eller speedlite, som de også blir kalt - på ingen måte å være svak. 

Enkelte merker har modeller med et ledetall på rundt 60, noe som vil si at den avgir like mye lys som for eksempel Canons og Nikons toppmodeller. 

Llikevel koster de mye mindre enn originalmerkene. 

Yongnuo YN600EX RT II ekstern speedlite Canon

Med Yongnuo YN600EX RT II har kinesiske Yongnuo har en blits som stort sett matcher Canons tilsvarende.

© Yongnuo

Billige blitser fulle av funksjoner

Flere av de billigste modellene på markedet kan nå også by på et justerbart hode som du kan vippe og vri. Akkurat som originalblitsene bruker de uoriginale også TTL for å beregne hvordan den skal lyse opp. 

Det er også modeller som har robuste metallføtter for montering i blitsskoen på kameraet. Enkelte modeller kan i tillegg by på avansert funksjoner som High-Speed-Sync og stroboskop. 

Hvilken blits bør jeg velge?

I det nyeste nummeret av Digital FOTO 18/2017 tester vi billige blitser til under 2300 kr. Du kan lese hele testen i bladet. 

Små blitser med mye kraft

I magasinet Digital FOTO nummer 18/2017 tester vi små blitser med masse kraft. 

© Digital FOTO

Som abonnent kan du lese bladet med en gang på mobiltelefon eller nettbrett med Wype-appen vår. Som abonnent får du også tilgang til Fordelssonen. I tillegg til en drøss av videokurs inneholder den også den store objektivguiden med objektiver for både speilrefleks- og systemkameraer.

Akkurat nå får du 2 utgaver av Digital FOTO samt vår store bok Photoshopskolen levert i postkassen for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...