Slik tar du perfekte bilder med blitsen din

Du kan bruke blitsen din på mange måter og i flere situasjoner enn du umiddelbart skulle tro. Her kan du se hvordan du kan bruke fire av blitsinnstillingene til å gjøre bildene dine mye bedre.

Slik tar du perfekte bilder med blitsen din

Blitsen er en perfekt hjelper i svakt lys, men den er også til uvurderlig hjelp i andre situasjoner. Se hvordan du bruker innstillingene riktig.

De fleste kameraer har en liten innebygd blits som kan være til god hjelp i en knipe. 

Lysstyrken er ikke så stor som med en ekstern blits - typisk har den en rekkevidde på bare snaue to meter, men i visse sammenhenger er den fin å ha. 

Du må bare bruke den riktig for optimal effekt og å få bilder som fremstår som velbelyste.

1. Slow sync: Få med bakgrunnen 
2. Skap fart i bildene med 2. lukkergardin
3. Flott bakgrunnssløring i solen med High-Speed-Sync
4. Unngå slagskygger med flere blitser

Ta kontrol over internblitsen

Når du fotograferer på full Auto vil den innebygde blitsen bli aktivert hvis kameraet vurderer det slik at det er behov for det. Det kan både være i mørket, eller hvis du fotograferer i motlys og motivet ligger i skygge. 

Problemet er bare at du ikke kan påvirke lysstyrken i blitsen, og du kan ikke forsikre deg om at den valgte blenderåpningen gir deg den uskarpheten i bakgrunnen som du vil ha. 

Du har rett og slett overlatt alt til kameraautomatikken.

Heldigvis trenger du bare å vri programhjulet til et av de halvautomatiske programmene, for eksempel blenderprioritet (a eller Av), lukkerprioritet (S eller Tv) eller programmet P for å få kontroll over både kamera og blitsen. Dessuten må du stille inn blitsen riktig. 

Under kan du se hvordan du bruker fire viktige funksjoner.

1. Slow sync: Få med bakgrunnen 

Slow sync flash

Med innstillingen slow sync på blitsen din kan du også få med litt av bakgrunnslyset.

© Shutterstock

Med funksjonen Slow Sync aksepterer kameraet at du bruker lengre lukkertider enn kameraet normalt hadde foreslått, for eksempel 1/25 sekund. 

Da vil kameraet eksponere lenge nok til at også bakgrunnen blir lyst opp hvis du for eksempel tar et portrettbilde i solnedgang eller en kveld i byen. 

Samtidig vil blitsen få fram detaljer i ansikt og klær og dermed fjerne de tunge skyggen. 

Slow Sync kan også brukes til action, hvor du får et skarpt hovedmotiv, mens du kan få slørete lyseffekter i bakgrunnen.

Les også: 5 tips for bedre bilder med internblits

2. Skap fart i bildene med 2. lukkergardin

Synkronisering med 2. lukkergardin

Ved å synkronisere blitsen med 2. lukkergardin under en lang eksponering kan du få billysene til å trekke striper.

© Shutterstock

Setter du blitsen til å synkronisere med andre lukkergardin, blir blitsen utløst på slutten av eksponeringstiden i stedet for i begynnelsen av den. 

Dette er smart for hvis du vil fotografere action og vise bevegelse, men samtidig vil at hovedmotivet skal være skarpt på slutten av bevegelsen, ikke først. 

Dette er nyttig i for eksempel mørket, hvor passerende biler skal tegne striper riktig vei. Med første lukkergardin blir nemlig stripene tegnet feil vei.

3. Flott bakgrunnssløring i solen med High-Speed-Sync

High-Speed-Sync flash

Med High-Speed-Sync kan blitsen fyres av ved korte lukkertider. Da du kan beholde en stor blenderåpning og få pen uskarphet i bakgrunnen.

© Shutterstock

I mange situasjoner vil man myke opp skyggene på hovedmotivet i kraftig sollys, men som regel kan du ikke fyre av en blits med lukkertider som er kortere enn 1/200 eller 1/250 sekund. 

Du kan blende ned til for eksempel F16, men da ryker muligheten for å få en flott uskarp bakgrunn i portrettbildet. 

Løsningen er High-Speed-Sync, hvor blitsen fyrer av tusenvis av blitsglimt i sekundet, i stedet for ett kraftig. 

Les også: Slik bruker du High-Speed-Sync på blitsen din

4. Unngå slagskygger med flere blitser

Blits med master/slave

Ved å bruke flere blitser samtidig kan du få full kontrol på slagskygger og få et godt belyst portrettbilde.

© Shutterstock

Ved å bruke flere blitser samtidig kan du belyse motivene fra flere vinkler og dermed styre skyggene, noe som er spesielt nyttig i portrettbilder. 

En blits kalt Master sørger for å fjernutløse andre eksterne blitser, som vi kaller slaver. 

Du kan stille inn alle blitsene til å ha forskjellig lysstyrke og dermed leke med belysningen. Bare de dyrere blitsene fungerer som master, så du kan bare bruke interblitsen i kameraet som slave. 

Avhengig av merke og modell blir blitsen styrt av blitsglimt, infrarødt signal eller radiostyring. Du kan også styre blitsene dine med en ekstern fjernutløser, for eksempel Pocket Wizard.

Les også: 9 funksjoner du må kjenne til i eksternblitsen

Få full kontroll på blits med Digital FOTO

I magasinet Digital FOTO 16/2018 får du mange flere tips og triks for hvordan du får full kontroll over blitsen i teknikkserien vår "Bedre bilder".

I serien går vi igjennom kameraprogrammene, lys, dybdeskarphet, fokus med mer. Hvis du vil lese de tidligere avsnittene - og sikre deg det neste - kan du som abonnerer lese eldre utgaver av magasinet med magasin-appen vår, Wype. 

Tegn et abonnement i dag og fordyp deg i de seneste 10 utgavene av Digital FOTO nå. 

> Du kan komme i gang for fra 29 kroner. Se de gode tilbudene her.

Kanskje du er interessert i...