Bilde tatt med speedlite stroboskopfunksjon

Med stroboskopfunksjonen i speedlite-blitsen din kan du fange flere deler av en bevegelse.

© Shutterstock

9 funksjoner du må kunne i blitsen din

Med en ekstern blits åpner det seg helt nye bildemuligheter, og mange blitsmodeller tilbyr avanserte funksjoner. Her kan du se hva ni av de viktigste funksjonene i blitsen brukes til.

25. mai 2018 av Kristoffer Engbo

Skal du kjøpe ny blits eller vil bruke din eksisterende best mulig, er det en rekke funksjoner det er verdt det å kjenne til, og som kan gi deg nye og annerledes bilder. 

Her ser vi på de viktigste spesifikasjonene i blitsen.

1. Ledetall

Ledetall angir blitsstyrken og kalles også Guide Number eller GN. Blitser med høye ledetall på for eksempel 60 er kraftigst og når lengst. Det betyr også at blitsen i de fleste tilfeller er raskere klar for neste bilde. 

De fleste produsentene måler ledetallet ved ISO 100 med en brennvidde på 105 mm, men noen måler på andre brennvidder slik at ledetallene ikke alltid er helt sammenlignbare.

For eksempel har Canon Speedlite 430 EXIII-RT et ledetall på 43, mens den større modellen Canon Speedlite 600 EXII-RT har et ledetall på 60.

Les ogsåFå bedre bilder med en billig blits her

2. Zoom

Zoomverdien styrer hvor mye blitslyset blir spredd, slik at lyskjeglen matcher den brukte brennvidden. 

På de fleste blitser blir zoomverdien stilt automatisk etter den valgte brennvidden på objektivet, men den kan også stilles manuelt hvis du for eksempel vil konsentrere lyset i midten.

Jo større zoom, desto mer sentrert blir lyskjeglen - og omvendt. 

3. Vidvinkelpanel

Vanligvis dekker blitsen en brennvidde fra 24 mm, men bruker du en ekstrem vidvinkel, kan lyset spres mer med et vidvinkelpanel som vippes ut over blitshodet.

Les også: 5 tips til bedre bilder med innebygd flash her

4. Synkronisering med andre lukkergardin

Når du fotograferer bevegelige motiver med lange lukkertider på for eksempel et sekund med blits, vil den bevegelige delen av motivet vanligvis opptre foran bevegelsesstripene i bildet. 

Det ser helt feil ut og skyldes at blitslyset fyres av i begynnelsen av eksponeringen. 

Med denne funksjonen, også kalt 2nd curtain eller Rear, fyres blitslyset først av til slutt i eksponeringen, slik at hovedmotivet lyses opp sist i bevegelsen.

Andre lukkergardin second curtain Speedlite flash

Her er blitsglimtet fyrt av til slutt i bevegelsen. Dermed legger sløringsstripene seg bak hånden.

© Shutterstock

5. High-Speed-Sync

Blitsen er suveren for å myke opp skygger på hovedmotivet i kraftig sollys, men du kan ikke utløse en blits med lukkertider som er kortere enn typisk 1/200 sekund.

Du kan velge å blende ned til for eksempel F16, men da ryker muligheten for en uskarp bakgrunn. 

Med High-Speed-Sync kan du bruke kortere lukkertider og dermed beholde en stor blenderåpning.

Les også: Slik bruker du High-Speed-Sync

6. Modellys

Når du justerer belysningen til for eksempel portrettbilder, er det til stor hjelp å få blitsen til å kaste et langvarig lys på motivet med modellys, slik at du kan sjekke hvordan lyset og skyggene faller, før bildet blir tatt.

Denne funksjonen er ikke tilgjengelig i alle speedlite-modeller. 

Les også: 3 gratistips for bedre lys i portrettbilder 

7. Stroboskop

Med denne funksjonen fyres det av flere blitsglimt under en lang eksponering, slik at du kan fange flere trinn i en bevegelse i ett bilde. 

Bilde tatt med stroboskopfunksjon. speedlite flash

Med stroboskopfunksjonen fanger du flere deler av en bevegelse. Du kan som regel justere hvor mange ganger og med hvilket intervall blitsen skal bli utløst.

© Shutterstock

8. Master/slave

Med flere blitser kan du belyse motivene fra forskjellige vinkler. En blits kalt Master sørger for å fjernutløse andre eksterne blitser, også kalt slaver. 

Alle blitsene kan stilles til å ha forskjellige lysstyrker, slik at du kan leke med belysningen. Bare de større modellene fungerer som Master.

Les også: Slik tar du portrettbilder med studiolys

9. Fjernstyring

Når du bruker flere blitser, kommuniserer de typisk via lys. Dette betyr at slaveblitsen må ha fri utsikt til Master-blitsen, og det er ikke mulig hvis den for eksempel stor står motsatt vei av Master, står ute i svært kraftig sollys eller er plassert bak en vegg eller noe lignende.

Det løser vi med fjernstyring, der det ikke må være fri utsikt mellom flere blitser.

Du kan investere i trådløse triggere til din speedlite i forskjellige prisklasser, slik at det blir enklere å jobbe med off-camera flash.

Les guiden vår til ekstern blits

I Digital FOTO nr. 8/2018 får du en stor guide som garantert gir deg bedre bilder med blits. Du lærer blant annet hvordan du bruker eksterne blitser for å få bedre bilder i dagslys. 

Ta bedre bilder med blits speedlite

Du får triks for portrettbilder, action og makro, og du kan blant annet se hvordan du myker opp skygger og får bedre kontrast i portretter, og hvordan du unngår uskarpe makrobilder.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les det nye bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen.

> Les mye mer om blits her

Kanskje du er interessert i...