En god blits er vanskelig å komme utenom når kamerautrustningen skal settes sammen.
Selv om de nyeste kameraene kan ta bilder ved høy ISO under vanskelige lysforhold med imponerende resultater, så er det motiver og situasjoner som kun blir bedre med bruk av blitslys.
Det gjelder f.eks. portretter og actionmotiver.
En ekstern blits deg langt flere muligheter for å styre eksponeringen perfekt enn hvis du bruker kameraets innebygde blits eller ingen blits i det hele tatt.
> Les også: 5 tips til bedre bilder med innebygd blits
Hvilken blits skal jeg velge?
Det første du bør vurdere er hvilke behov du har. Det kan høres banalt ut, men det er store forskjeller på de fire blitstypene som vi nå skal gå gjennom.
Forskjellene er ikke bare på pris, vekt og størrelse, men også på funksjoner. Det er fort gjort å ende opp med å bruke for mye penger på en blits som overgår behovet en har for kunstig lys i bildene sine.
Vi går gjennom de fire klassiske blitstypene her: den minimale blitsen, den lille blitsen, den avanserte blitsen og den store blitsen.

De minste blitsene er ikke mye bedre enn de innebygde. Men de er til stor glede hvis kameraet ikke har innebygd blits.
© ShutterstockDen minimale blitsen
Den mindste blitsen er bra, hvis systemkameraet ditt f.eks. ikke har en innebygd blits. Den minimale blitsen vil også ofte være bedre enn den innebygde blitsen i kameraet.
De fleste helt små blitser kan ofte brukes sammen med større modeller, så de kan inngå som ekstra lys til flotte detaljer og uttrykk. Det er derfor også mulighet for å få glede av den hvis du velger å oppgradere til en større, mer avansert senere.
De minimale blitsen har ofte et ledetall på omkring 14-27. Ledetallet er et uttrykk for blitsens styrke. Jo større tall, jo kraftigere blits.
Ledetallet regner du ut ved å gange rekkevidden i meter med blenderen ved ISO 100. Et ledetall på f.eks. 48 tilsvarer blender F8.0 og en avstand på seks meter ved ISO 100.
Motsatt kan du regne ut hvor lav blender du kan bruke ut fra ledetallet, hvis du dividerer ledetallet med avstanden.
Omtrentlig fortalt skal du derfor sette blenderen på F3.0 hvis du har ledetall 30 på din blitsen din og en avstand på 10 meter.
Regnestykket blir derfor 30 / 10 = F3.0
> Lær å knipse med flere blitser her!
Den minimale blitsens egenskaper
- Ledetall ❯ 14-27
- Master ❯ Nei
- Slave ❯ Ja
- Zoomomfang ❯ 24-120 mm
- Dreibartt hode ❯ Nei, men vippefunksjon
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Nei
- Modellys ❯ Nei
- Stroboskop ❯ Nei
- Synk. med andret lukkergardin ❯ Ja
- Oppgradering av firmware ❯ Nei

Nissin I40 er et godt forslag til en liten blits
© ShutterstockDen lille blitsen
Den lille blitse er litt større enn den minimale blitsen. Den kjennes igjen på at den gir et kraftigere og bedre lys enn den innebygde blitsen på kameraet.
Fordi den lille blitsen er lett og kompakt, er det derfor den type blits som er enklest å ha med i kameravesken. En liten blits er en god investering hvis du fotograferer i byen eller i rom der belysningen er dårlig.
Utover dette har modellene ofte en vippe- og dreie-funksjon så du kan legge indirekte lys på motivet ditt. Det kan du f.eks. få hvis du fyrer av blitsen mot taket, så lyset reflekteres ned på motivet. Det gir et bløtere og mer naturlig lys.
Avslutningsvis har den lille blitsen ofte også en innebygd diffuser-funksjon som gir bløtere og mer naturlig lys på f.eks. portrettene dine.
De små blitsene har typisk ledetall 24-40. Dvs. du kan klare deg med F4.0 når ledetall er 40 og avstanden til motivet er 10 meter.
den lille blitsens egenskaper
- Ledetall ❯ 24-40
- Master ❯ Nei
- Slave ❯ Ja
- Zoomomfang ❯ 24-85 mm
- Dreibart hode ❯ Ja, enkelte har imidlertid ikke
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Nei
- Modellys ❯ Nei
- Stroboskop ❯ Nei
- Synk. med andre lukkergardin ❯ Ja
- Oppgradering av firmware ❯ Nei

Den avanserte blitsen
De avanserte bliøtsmodellene skiller seg mye fra de to andre kategoriene. De har en del kraftigere lys, men er allikevel svakere enn de helt store blitsmodellene.
Den avanserte blitsen kjennetegnes ved at den har mange funksjoner. Det gjelder high-speed-sync, som gir mulighet for en rask lukkertid.
Med denne funksjonen kan du fryse bevegelser helt skarpt. Det er imidlertid verdt å nevne at lyset ofte blir mindre kraftig når du bruker high-speed-sync.
Ut over mange muligheter for innstillinger, så er den avanserte blitsen ofte også meget fleksibel.
Det er derfor enda større mulighet for indirekte lys på motivene så de ikke får det karakteristiske blitsutseendet, hvor det er skygger og meget skarpt lysinnfall på motivet.
Den avanserte blitsen har ofte et ledetall på 28-44. Dvs. du kan klare deg med F4.4, når ledetall er 44 og avstand til motivet er 10 meter.
> Les også: Her er de beste innstillingene til portrettbilder
Den avanserte blitsens egenskaper
- Ledetall ❯ 28-44
- Master ❯ Nei, noen få kan
- Slave ❯ Ja
- Zoomomfang ❯ 24-105 mm
- Dreibart hode ❯ Ja
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Ja
- Modellys ❯ Ja
- Stroboskop ❯ Nei
- Synk. med andre lukkergardin ❯ Ja
- Oppgradering av firmware ❯ Nei

Den store blitsen
Med den store blitsen får du markedets ypperste funksjoner og innstillingsmuligheter. Du får optimal rekkevidde, utlysning, ekstrem varmesikring, raske oppstartstider og firmware-oppgradering.
Med firmware-oppdatering kan blitsen alltid jobbe sammen med nye kameraer og objektiver.
Blitsen lader også raskt op, og du kan fyre av mange skudd uten at blitsen blir for varm og dermed fyrer av.
De store blitsene har ofte et ledetall på 34-64. Dvs. du kan klare deg med F6.4. når ledetallet er 64 og avstand til motivet er 10 meter.
> Les også: 4 tips som gir bedre lys i mobilbildene dine
Den store blitsens egenskaper
- Ledetall ❯ 34-64
- Master ❯ Ja
- Slave ❯ Ja
- Zoomomfang ❯ 12-200 mm
- Dreibart hode ❯ Ja
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Ja
- Modellys ❯ Ja
- Stroboskop ❯ Ja
- Synk. med andre lukkergardin ❯ Ja
- Oppgradering av firmware ❯ Ja
Ta fotolys med i lommen
Det er ikke alltid, det lønner seg å dra med seg en blits på fototur. Noen ganger er et lite lys rikelig hvis en fotomulighet oppstår, og det naturlige lyset ikke er sterkt nok.
Akkurat nå kan du få en smart 3-i-1 Foto Powerbank som er skreddersydd til deg som brenner for fotografi. Powerbanken har nemlig foruten masser av strøm og to USB-porter, også 32 skarpe LED-lys på baksiden og fungerer derfor også som fotolampe.
Lampen kan gi lys i hele 47 timer og løfte nivået i f.eks. portrett- eller makrobildene dine.

Med 32 skarpe LED-lys er 3-i-1 Foto Powerbanken gull verd for fotoentusiasten
© Digital FOTO