Mann sitter ved datamaskin og er forvirret fordi han ikke vet hva en meme er
© Shutterstock

Hva er en meme?

En meme er et morsomt bilde eller en kort tekst, ofte basert på populære TV-programmer, filmer, tegnefilmer og videospill eller kjendisbilder. Les mer om dem her og finn ut hvordan du kommer i gang med å lage memer.

Hva er en meme?

Memer er i all sin enkelhet morsomme bilder og korte tekster som blir delt utallige ganger på Internett. 

Internett er fullt av begreper og trender som kan være vanskelige å forstå hvis du ikke har vært med på bølgen fra begynnelsen av. Et av disse uttrykkene er memer.

Det lages stadig nye memer, og de tar ofte utgangspunkt i populære TV-programmer, filmer, tegnefilmer og videospill eller bilder av kjendiser. 

Mange memer har imidlertid det til felles at de inneholder en tekst som ofte står på selve bildet eller i en ramme rundt det.

Teksten kan for eksempel være en spøk personen på bildet sier til en annen person i bildet, men det kan også være referanser til populærkultur. 

Les også: Hva er en influenser?

Hvem oppfant memer?

Det engelske ordet meme, som uttales «miim» eller mer presist [ˈmiːm] hvis du klarer å lese det fonetiske alfabetet, ble første gang brukt av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins i 1976.

Hvorfor heter det en meme?

Dawkins oppfant ordet, og den opprinnelige betydningen refererte til kulturelle ideer og tradisjoner som spredte seg fra én person til den neste ved hjelp av etterligning. Deretter kunne de mutere på samme måte som gener gjør det fra én generasjon til den neste.

Hva må en meme inneholde?

En meme må inneholde et bilde eller en video sammen med en kort tekst. Hvordan dette settes opp varierer veldig, for målet med memene er bare å tulle med noe. 

Du kan for eksempel lage et scenario med både bilde og tekst øverst, og så få frem poenget nederst med et bilde som tydeliggjør spøken.

Mange memer om foto

Det finnes også veldig mange memer om hobbyer og spesialinteresser, og fotografering er intet unntak

Bildet nedenfor er et eksempel på en meme som i stedet fokuserer på fotografering som hobby og tuller med at noen tror at den lille bildebrikken i kameraet i en mobiltelefon matcher den mange ganger større bildebrikken du for eksempel finner i et fullformatkamera eller til og med et Four Thirds-kamera.

>Les også Hva er TikTok?

Hvordan lager jeg en meme?

Du kan så klart bruke programmer som Gimp og Photoshop til å sette sammen memer av dine egne bilder, men det kan ofte ta lang tid, og da er kanskje spøken allerede utdatert.

Det finnes imidlertid flere apper du kan lage memer med, og som fås til både Android og iOS, der du kan kombinere dine egne eller andres bilder med morsomme tekster.

Prøv f.eks. PhotoDirector, Mematic eller Meme Generator, eller søk på meme i mobilens appbutikk. Da får du opp en rekke alternativer.

Husk imidlertid at mens noen av tjenestene er gratis, koster andre penger.

Les også: Skriv inn tekst på bildet ditt

Kanskje du er interessert i...