Vidvinkelobjektiv på 16–35 mm fanger opp terrengbil på saltslette
© Holger Svend Anderson

Derfor bør du ha et 16–35 mm objektiv

Det finnes veldig mange gode grunner til at vidvinkelobjektivet med en rekkevidde på 16–35 mm er blitt så populært som det er. Her er våre forslag til de fire viktigste.

Gir deg imponerende landskapsbilder

Du kan svært enkelt bruke de beste landskapsbildene dine til å sette sammen fantastiske panoramabilder. 

Alt du trenger å gjøre er å beskjære topp og bunn i bildet ditt, og det kan gjøres i alle redigeringsprogrammer, både gratisprogrammene som følger med PC-en, Mac-en og mobilen og naturligvis også i programmene som krever betaling, som f.eks. Lightroom og Luminar Neo.

> Les også Digital FOTOs anmeldelser av de nyeste objektivene

Sør-Afrikas røffe kløfter i naturen fotografert med vidvinkelobjektiv på 16–35 mm

Vi sto med skotuppene våre ut over kanten, men kunne likevel få med hele svingen som elven tok i nærheten av Victoria Falls i Sør-Afrika.

© Holger Svend Anderson

Forsterker forgrunnen

Når du først har prøvd å fotografere med en vidvinkelzoom – vanligvis på 16–35 mm for Canon og Sony eller 14–30 mm hvis du for eksempel bruker Nikons speilløse systemkameraer – vil du raskt oppdage at forgrunnen lett tar mye plass i bildet. 

Det er ekstra praktisk hvis det mest interessante i bildet du vil ta befinner seg i nettopp forgrunnen, fordi du kan bruke vidvinkelzoomen til å fremheve det. 

Du kan også oppleve rett og slett å bli sugd inn i motiver tatt på vidvinkelenden av din 16–35 mm, fordi forgrunnen spiller en stor rolle. 

Litt øvelse må imidlertid til, og du må være spesielt oppmerksom på at du må veldig nær motivet for å få den ønskede effekten – ofte mindre enn en meter. Så på bilder av mennesker, for eksempel portretter, er det lurt å forsikre seg om at de er innforstått med at du kommer så tett på, før du begynner å fotografere. 

> Les også Standardzoom 24–70 mm – derfor bør du ha en

Vidvinkelobjektiv på 16–35 mm fremhever forgrunnen der det ligger en båt ved elvebredden

Bakgrunnen krympes, mens forgrunnen gjøres større når du fotograferer på 16 mm, så her er for eksempel baugen på båten bredere enn akterenden.

© Holger Svend Anderson

Åpner opp små og trange rom

Det er ikke bare landskapsfotografer som har stor glede av vidvinkelens allsidighet – det samme gjelder nemlig også bolig- og arkitekturfotografer. 

Smale korridorer og små rom får et nytt utseende og åpnes opp når du bruker den store vidvinkelen du får med 16–35 mm objektiver. 

Dermed kan fotografer som for eksempel tar bilder til eiendomsmeglere, få mindre leiligheter til å virke større og mer innbydende enn de ville gjøre på f.eks. 50 mm. 

> Les også 70–200 mm objektivet er uunnværlig for alle fotografer

Kirkerom fotografert med vidvinkelobjektiv viser mer av arkitekturen enn en standardzoom

Det krevde en vidvinkel på 16–35 mm for å fange de flotte benkene på hver side av kirkerommet sammen med lyset som kom flott inn av både vinduene og døren til høyre. 

© Holger Svend Anderson

Perfekt til å fange arrangementer

En annen gruppe fotografer som bruker dette objektivet flittig, er presse- og bryllupsfotografer – og med god grunn. 

Vidvinkelzoomobjektivet er nemlig som skapt for å holde følge med raske hendelser i takt med at de utspiller seg rett foran fotografen. 

Det skyldes blant annet at du på 16 eller 20 mm for eksempel kan komme utrolig nær motivene og fortsatt ta mange flotte bilder av flere personer i et gruppebilde eller for eksempel et nærbilde fra festen. 

slips blir klippet som bryllupsritual fotografert med vidvinkel

Vi kunne gå tett på med en vidvinkel og på 28 mm få riktig beskjæring til å fange dette bryllupsritualet, der brudgommens slips og sokker klippes. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...