Det er skjedd utrolig mye siden den aller første sivile kameradronen ble lansert i 2010.
På den tiden var oppløsningen lav og dronen var vanskelig å styre. I tillegg fantes det ikke et eget regelverk du måtte følge når du skulle fly.
På bare 12 år har alt dette endret seg voldsomt.
Teknologien er blitt så mye bedre at nå kan alle komme i gang med dette, og til en anstendig pris får du en kameradrone med både 4K og mange millioner piksler.
Fortsatt har en del fotografer fordommer mot de flygende kameraene, men nå avkrefter vi de fire største mytene en gang for alle.
1. Dronene er vanskelige å styre
Nei. De fleste droner er utstyrt med GPS, kompass og sensorer som gjør de flygende kameraene svært pålitelig.
Det betyr for eksempel at dronene lander og letter helt kontrollert selv.
Dessuten er kameradronene utrolig stabile, så når du tar fingrene bort fra fjernkontrollen, står dronen helt stille i luften.
Det innebærer at hvis du et øyeblikk skulle bli usikker på hvordan du styrer dronen, så tar du bare tomlene bort fra fjernkontrollen og dermed vil dronen bli stående stille i luften.
> Les også: 5 nybegynnertips til flotte bilder med kameradronen

Den maksimale flyhøyden er 120 meter – med det vanligste dronebeviset. Det er høyt, og ofte er det mer enn nok til at du kan fotografere flotte landskap. Denne regelen er til for å sikre at dronen ikke kolliderer med f.eks. helikoptre, sportsfly eller til og med passasjerfly i luftrommet.
© Shutterstock2. De flyr bort
Ikke vær redd for at dronen forsvinner hvis du f.eks. mister forbindelsen på større avstander.
De fleste droner har en knapp du kan trykke på, og så flyr den helt automatisk tilbake til deg og lander selv.
Før du sender opp dronen, må den være koblet til satellitter. Velg minst 12 av dem.
Du må også sjekke at dronen har registrert sitt Homepoint, slik at den kan finne veien hjem selv.
Det markeres med lydsignal og en H på kartet nede i høyre hjørne.
Når du har sjekket at dronen har forbindelse med ønsket antall satellitter, trenger du ikke bekymre deg for at dronen skal forsvinne.
>Les også: Derfor bør du ha en gimbal
3. Dronene er altfor dyre
Det stemmer ikke lenger. For bare 4800 kroner får du både 4K-video og stillbilder på 12 megapiksler i råformat og en rekke smarte funksjoner som gjør det morsomt og enkelt å fly.
Utstyrsguiden inneholder flere hundre anmeldelser av fotoutstyr. Her kan du også lese anmeldelsene våre av alle de nyeste dronene i mange forskjellige prisklasser.

Du kan ta imponerende bilder fra høyden, men du kan også bruke dronen din til å filme flotte videoer fra livets store begivenheter.
© Shutterstock4. Reglene krever doktorgrad
De fleste fotografer kan nøye seg med å fly droner i en kategori der du bare trenger å ta en flervalgsprøve – og den finner du på nettet.
Du må altså verken delta på kurs eller andre seminarer.
Det holder å ta en enkel prøve på nettet, og når den er bestått, er du klar til å sende dronen din til værs.
Prøven kan du ta på under en time og den tvinger deg til å lese gjennom dronereglene som gjelder, men siden prøven er nettbasert, kan du bruke akkurat den tiden du trenger.
> Les også: Hva er en drone – og hvorfor bør du kjøpe en?