Bilde av innsjø og skog ovenfra

Landskapsbildene dine får et helt annet uttrykk når de blir tatt ovenfra.

© Shutterstock.com

5 nybegynnertips for flotte bilder med kameradronen

Kameradroner er billige, enkle å fly og gir deg flotte opptak fra luften. Her få du tips som gir deg bedre bilder og videoer med droner.

9. juli 2020 av Kristoffer Engbo

For rundt 4500 kroner kan du i dag få en kameradrone som det både er enkelt å styre og gir deg flotte opptak. Det alternative perspektivet gir deg helt andre bilder enn de du er vant til å få fra bakken.

Før du sender opp dronen skal du selvfølgelig ha orden på reglene, som du finner her og hos Luftfartstilsynet, og det finnes også noen triks som sikrer at du får med deg enda flottere opptak ned igjen. Under får du fem tips for å få gode opptak med drone.

1. Bruk kjente elementer

For å gi et inntrykk av størrelsesforholdene i motivene dine er det en god idé å ha med noe som alle vet størrelsen på, i bildet. Dette kan være en brygge, en bil – eller deg selv. Ser man bare en gresslette, mister man inntrykket av størrelsen.

Bilde av strand ovenfra

Bare én person i bildet er nok til at seeren får et langt bedre inntrykk av størrelsesforholdene.

© Shutterstock.com

2. Fly rolig med dronen

Fly forholdsvis sakte med rolige bevegelser når du filmer. 

Ofte ser det best ut hvis dronen beveger seg lite. Tar du bilder, lar du dronen henge stille i samme posisjon i et par sekunder før du tar bildet, så den er så rolig som mulig.

>Les også: Derfor må du ha en gimbal

3. Fotografer rett nedover

Særlig når det gjelder stillbilder, gir det stram komposisjon med symmetri og rette linjer hvis du peker kameraet rett nedover. Du må selvfølgelig ikke alltid fotografere på den måten, men det lønner seg å fortløpende sjekke hvordan utsikten er når kameraet peker rett nedover.

Bilde av skurtresker på åker

Når du fotograferer rett nedover, kan du ofte fange flotte mønstre og symmetri.

© Shutterstock.com

4. Ta bilder i råformat

Kan dronen ta bilder i råformat, bør du velge det. 

I bildebehandlingen kan du da få et høyere detaljnivå og et større dynamisk område med flere detaljer i de mørkeste og lyseste delene enn med de vanlige jpeg-bildene.

>Les også: Hva er en drone med kamera – og hvorfor bør du kjøpe en?

5. Ta kontroll over lukkertiden

Til filming bør du gå for en lukkertid der nevneren er det dobbelte av bildefrekvensen din. 

Filmer du med 25 bilder i sekundet, velger du altså 1/50 sekund. Er det for mye lys, kan du få ND-filtre til flere droner og sette dem foran objektivet så de slipper inn mindre lys.

Mye mer dronefoto i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 11/2020 kan du lese om noen av de nyeste dronene og se hvor lett det er å styre de flyvende kameraene. Du får også enda flere tips til opptakene.

Ved hjelp av en smart app kan du for eksempel planlegge opptakene slik at du utnytter den begrensede batterikapasiteten best mulig.

Kanskje du er interessert i...