Et godt kamerastativ er et uunnværlig tilbehør som bør være en integrert del av fotoutstyret ditt. Du kan imidlertid få enda mer ut av stativet med tilleggsutstyr som gir nye funksjoner og ekstra stabilitet.
I noen situasjoner kan det lønne seg å la stativet ligge hjemme og bruke en helt annen løsning i stedet. Nedenfor finner du fem gode tips som gir deg flere valgmuligheter når du skal stabilisere kameraet.
>Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

I noen situasjoner kan du klare deg med et stativ med ett ben. Dette er for eksempel ideelt til store teler.
© 3 Legged ThingEnkel stabilisering på farten
Hvis du ikke har lys til å drasse rundt på et stort stativ, kan et ettbensstativ også være en god løsning. De kalles også monopoder og kan slås ut til en god arbeidshøyde, akkurat som et trebent stativ.
Mange fugle- og sportsfotografer har stor nytte av denne stativtypen når de fotograferer med store teleobjektiver.
Det er en god idé å stå med spredte ben, slik at du og enbensstativet har tre ben under kameraet med jevn avstand. Dette skaper utmerket stabilisering. Kameraet eller objektivet kan festes direkte på enbensstativet.
Alternativt kan du også sette på et kulehode. På noen trebente stativer kan det ene benet tas av og brukes som enbensstativ.

Med en såkalt L-bracket under kameraet kan du lynraskt skifte fra breddeformat til høydeformat.
© 3 Legged ThingRaske bilder i høydeformat
Med en såkalt L-bracket på kameraet, det vil si en L-formet stativplate som har Arca-lignende monteringsprofiler på både bredsiden og høydesiden, kan du raskt vri kameraet vertikalt på stativets kulehode.
De finnes i forskjellige størrelser, og noen modeller er fleksible slik at de passer til flere kameramodeller.

Et mikrostativ som GorillaPod kan ikke bare stå på et bord, men kan også festes til for eksempel et tre.
© JOBYEnkel stabilisering med mikrostativer
Hvis du ikke har plass til et stort stativ på turen, kan det faktisk være en fordel å ta med et mikrostativ i stedet. Det tar ikke mye plass i vesken, og kan i nødstilfeller gi deg akkurat den stabiliseringen du trenger.
For eksempel en såkalt GorillaPod, som er ekstremt fleksibel med sine små kuleledd. Du kan for eksempel bruke dem til makro på bakkenivå eller feste dem rundt en gren.
De finnes i forskjellige størrelser. Velg derfor en modell som tåler vekten av kameraet ditt.
.
>Les også: Bruk riktig stativhode til jobben.

Hvis stativet skal stå på glattis, er det en god idé å bytte ut gummiføttene med pigger.
© ManfrottoØkt sklisikkerhet
Når du kjøper et stativ, har det som regel sklisikre gummiføtter. De fungerer ofte bra, spesielt i regnvær, men hvis du står på et glatt underlag, for eksempel is, kan du bytte ut gummiføttene med pigger, som er små metallpigger som kan trykkes ned i bakken;
Hvis de ikke følger med, kan de kjøpes separat;
Les også testene våre av stativer i Fordelssonen.

En mobiltelefonholder til stativet tar opp lite plass og får lett plass i kameravesken.
© UlanziGjør stativet klart til mobilbilder
Med en liten mobilholder kan du raskt bruke kamerastativet til å ta mobilopptak. Dette kan for eksempel være ideelt til filming. Det eneste kravet er at holderen har stativgjenger som passer til stativet ditt.
Du kan enten skru festet til stativplaten eller direkte til stativet i stedet for et kulehode.