Fotograf med stativ

Det er ikke helt likegyldig hvilket hode du setter på stativet.

© Shutterstock

Velg det perfekte stativhodet

Et godt fotostativ er et uunnværlig redskap når du skal bruke lange lukkertider, men også selve stativhodet spiller en avgjørende rolle. Her går vi gjennom de vanligste stativhodene.

8. april 2021 av Poul Siersbæk

Når du for eksempel skal ut og ta bilder i blåtimen med lange lukkertider, trenger du ikke bare et godt stativ. Også hodet du setter kameraet på, spiller en viktig rolle. Det spiller nemlig en rolle hvilken type du velger. 

Hver av de typene som finnes på markedet, har sine fordeler som gjør dem spesielt velegnet for bestemte motiver eller oppgaver. Alle har til felles at de som regel kan ta de standardiserte Arca-kameraplatene, så du enkelt kan bytte mellom flere stativer. 

Her går vi gjennom de vanligste stativhodene.

>Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Stativ med treveishode

Treveishodet har lange justeringsarmer som er nøyaktige. Hodet er imidlertid stort og tungt. I dette tilfellet ser det også ut til at fotografen har overlatt jobben til andre.

© Shutterstock

Det klassiske stativhodet

Når vi snakker om stativhoder i klassisk forstand, vil mange tenke på det såkalte treveishodet. Dette hodet er typisk utstyrt med tre grep du bruker til å justere kameravinkelen.

Fordelen med treveishodet er at du kan stille inn kameraretningen veldig presist. Til gjengjeld må du leve med et hode som tar mye plass og veier en del. 

Treveishodet gir derfor mer mening i fotostudioet enn på fototuren.

Kamera på stativ med kulehode

Kulehodet gjør at det går lynraskt å justere kameravinkelen.

© Shutterstock

Kulehodet fungerer til det meste

Det mest vanlige stativhodet i dag er det såkalte kulehodet, og det har stort sett overtatt markedet fra treveishodene som dominerte før.

Kulehodet er smart fordi det er kompakt. Kulekonstruksjonen gjør også at du kan bevege kameraet i alle retninger ved å løsne på bare én justeringsskrue. Det gjør det raskt og enkelt å bruke stativ i de fleste omgivelser.

Noen kulehoder har flere justeringsskruer. Ofte er det nemlig også en som lar deg vri hodet i en vannrett linje, noe som er perfekt for panoramaer. I noen tilfeller er det også en tredje skrue som gir deg mulighet for å justere hvor mye motstand det skal være når du beveger hodet.

>Les også: 7 grunner til å bruke kamerastativ

Gimbalhode

Her bruker fotografen et såkalt gimbalhode, som er perfekt når store objektiver skal beveges sikkert og raskt.

© Shutterstock

Gimbalhodet er perfekt for  fart

Hvis du har sett fotografer stå med et litt pussig stativhode som er formet som en bøyle, er det nok snakk om et såkalt gimbalhode. 

Dette stativhodet er perfekt for fotografering med store teler når du skal fotografere motiver i fart.

Gimbalhodet har nemlig den egenskapen at du kan vippe objektivet opp og ned i en flytende bevegelse, samtidig som at du snur på det. Dette er noe mange fuglefotografer setter pris på når de ser fugler i flukt – eller sportsfotografer som skal fange raske motiver. 

Det gir ikke så mye mening å bruke dette hodet i andre sammenhenger.

Videohode

Videohodet kjennes igjen på den ene lange armen.

© Shutterstock

Videohoder er fleksible

Hvis du spesielt glad i å filme, bør du gå for et såkalt videohode. Her kan du kontrollere kamerabevegelsen ved hjelp av én kontrollarm.

Den lange armen gir den fordelen at du kan panorere og vippe kameraet opp og ned i en veldig myk bevegelse. Du kan også gjøre det ganske nøyaktig. Som oftest er det også en dempende mekanisme inni hodet som sikrer de myke bevegelsene. 

Videohodet kan også fungere til fotografering.

>Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder

Benro Polaris

Benro Polaris er et stativhode som kan ta bildene for deg.

© Benro

Det intelligente stativhodet

Det siste stativhodet vi har tatt med, er en slags joker. 

Det er Benro Polaris, som ved hjelp av kunstig intelligens, også kalt AI, kan stille inn kameraet for deg etter den motivtypen du vil fotografere. 

Du kan lese mer om det spesielle stativhodet, som fortsatt er under utvikling, her.

Kanskje du er interessert i...