Monopod fra Benro

Et ettbent stativ gjør at du ikke får uskarpe bilder, og det er lett å ta med seg.

© Benro

Derfor må du bruke monopod

Stativer med ett ben er gode for mer enn bare å avlaste sportsfotografer med tunge teleobjektiver. Det er allltid lette å ta med seg, de hjelper deg med å ta skarpere bilder og de koster ikke en formue.

En av de største fordelene med ettbente stativer – også kalt monopoder – er at de er så herlig enkle å ta med seg. 

De tar ikke mye plass, og det er enkelt å ta dem i sekken eller over skulderen. Vanlige stativer blir fort værende igjen hjemme. 

Her får du fem gode grunner til å skaffe deg en monopod:

En monopod gir stabilitet.

Med en monopod får du ro til å komponere bildet, og du er sikker på at motivet står skarpt.

© Indigilotos/Shutterstock
  1. Ettbente stativer gir deg flere skarpe bilder. Du merker fordelene på både lange brennvidder, som 300 og 400 mm, og med korte brendvidder, som 50 mm, for stativet er en generell forsikring mot uskarpe bilder.

  2. I motsetning til vanlige stativer kan du skru kameraet rett på det ettbente stativet og umiddelbart bruke det for stasjonære motiver, som landskapsbilder. I tillegg har du frihet til å uten problemer vinkle og vri stativet.

  3. Monopod-stativene er både kompakte og lette. Som regel veier de maksimalt en kilo, og de måler som regel rundt 50 cm eller kortere i sammenslått tilstand. Når de er utslått, kommer de fort opp på rundt 170 cm.

  4. Prismessig ligger de langt under tradisjonelle fotostativer, og det finnes modeller i prisnivåer for alle lommebøker – helt fra 350 kroner til rundt 1500 kroner. Noen modeller er laget av aluminium, mens andre er laget av karbon.

  5. En del monopoder byr på flere funksjoner. Det kan f.eks. være en liten fot som man kan slå ut for å få mer stabilitet. Det kan også være muligheten for å bruke spesielle stativhoder som gir flere funksjoner under f.eks. panorering.

I magasinet Digital FOTO 6/2017 ser vi nærmere på 7 forskjellige monopoder i den store testen vår. Tegn et abonnement nå, og les hele bladet på mobilen eller nettbrettet med appen Wype

Kanskje du er interessert i...