Slik renser du kameraet ditt

Gjør kamerautstyret helt rent

Når det perfekte motivet dukker opp, må utstyret fungere helt uten tull og tøys. Her lærer du hvordan du holder ødeleggende skitt borte fra tre essensielle steder i kameraet, så utstyret ditt holder seg i toppform.

11. mai 2021

Ingenting er mer nedslående enn å ha stått foran årets flotteste motiv og så komme hjem med utilfredsstillende bilder fordi kameraet ikke var i toppform.

Dette er alle fotoentusiasters mareritt, men heldigvis kan du gjøre mye for å forhindre det.

Først og fremst må utstyret holdes rent, og her kan du lese om tre stedene hvor du regelmessig bør rengjøre kameraet ditt.

1. Bildebrikken må renses jevnlig

Alle kameraer kan rense bildebrikken automatisk, og den funksjonen bør du bruke av og til. Du velger bare Sensorrens i verktøymenyen.

Dessverre klarer ikke selv den beste innebygde støvfjerner alltid dette, og da må du rense bildebrikken manuelt.

Begynn med å lade batteriet helt opp, og fjern deretter objektivet. Velg Sensorrens og Manuell rens i menyen.

Nå blir speilet på speilreflekskameraet slått opp så bildebrikken blir blottlagt. På et speilløst kamera tar du bare av objektivet.

Legg kameraet med bajonettfatningen oppover. Bruk bare egnede rensepakker. Ta en ren sensorrensepinne med et par dråper rensevæske på og før den over bildebrikken.

> Les også: Bør jeg formatere eller slette?

Bildebrikken rengjøres i kameraet

Før du begynner med storrengjøringen er det lurt å få bort eventuell statisk elektrisitet på deg selv. Du fjerner den ved å ta på bart metall på for eksempel en radiator.

© Digital FOTO

2. Blås bort skitten fra speilet

Skitt på speilet og mattskiven i speilreflekskameraet ditt kommer ikke med på bil­dene, men det kan vise seg i søkeren og være irriterende.

Da er det best å bruke en blåseball til å fjerne skitten som sitter løst. Overflaten på speilet har et reflekterende lag det kan være lett å ripe opp, så det er tryggest å la gjenstridig skitt være.

Hvis den absolutt må bort, bruker du en myk objektivklut, blåser på speilet og tørker det veldig forsiktig bort.

Mattskiven er ofte laget av plast, så det er lett å ripe opp også den. Bruk derfor bare en blåseball og eventuelt en pensel med veldig fine hår når du skal børste bort skitten.

> Les også: Velg riktig minnekort

Støv blåses bort fra kameraet på speilet

En blåseball er uunnværlig, men sørg for å kjøpe en med et ventilsystem så ny luft bare blir sugd inn fra baksiden. Da forsikrer du deg om at skitten ikke blir trukket opp fra kameraet og blåst ut igjen på samme sted. 

© Digital FOTO

3. Knappene bør få en runde med børsten

Det kan også skjule seg skitt i fordypninger ved knapper og innstillingshjul, og særlig små sandkorn kan slite på kameraet hvis de ikke blir fjernet.

Bruk først en blåseball og fjern så mye som mulig på denne måten. Hvis det fortsatt er skitt som sitter fast, er en liten børste med stive hår perfekt for å få opp resten.

Dette kan for eksempel være en tannbørste, men varsom med å gå hardt til verks. Til den siste løse skitten kan du bruke en mykere børste, for eksempel en til vinylplater.

> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

En myk børste kan fjerne sand og støv fra knappene

Du bruker en børste til å fjerne skitt som sitter fast. I fotobutikken kan du kjøpe børster som er laget spesielt for rengjøring av kameraet. En geitehårbørste er myk og kommer seg lett inn i fordypninger og fjerner skitten.

© DigitalFOTO

Kanskje du er interessert i...