Bord fullt av minnekort

Når du skal ha deg et nytt minnekort, bør du tenke på hvilken hastighet og kapasitet du trenger. Du bør også sjekke at kortet du er i ferd med å kjøpe, er kompatibelt med kameraet ditt.

© Shutterstock

Velg riktig minnekort til kameraet ditt

Kameraene og objektivene vi kjøper, utvikler seg kontinuerlig. Det samme gjelder for de små minnekortene vi setter i kameraene. Derfor ser vi nærmere på tre av de vanligste kortene og hva som kjennetegner dem.

29. juli 2020

SD-kortet er vanligste

SD-kort er den aller vanligste korttypen og blir brukt i aller fleste speilløse systemkameraer og speilreflekskameraer. 

Denne korttypen finnes i like mange versjoner som det finnes produsenter av dem. Det kommer av at kortet har en del år på baken, og derfor har det blitt oppgradert en del underveis. 

De to vanligste versjonene er UHS-I og UHS-II. Både UHS-I og UHS-II kan brukes på tvers av alle kameraer som tar SD-kort. Imidlertid er det bare noen få kameraer som får fullt utbytte av de høyere hastighetene til UHS-II-kortet.

Du kan se om kortet ditt er et UHS-I eller UHS-II ved å se på de små spesifikasjonene som står på det enkelte kortet.

Pass derfor på å sjekke om kameraet ditt støtter UHS-II standarden, hvis du vurderer å kjøpe et slikt. 

UHS-I-kortene leverer en maksimal skrivehastighet på 90 MB/sekund, mens UHS-II kommer med en skrivehastighet på maksimalt 299 MB/sekund.

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Sony SD kort

Dette kortet er et SD UHS-II-kort på 64 GB. Bokstaven R viser lesehastigheten, som er maksimalt 300 megabyte i sekundet. Bokstaven W viser skrivehastigheten, som er på maksimalt 299 megabyte sekundet.

© Shutterstock

XQD-kortet kommer med hastigheter i mellomklassen

XQD-kortet ble lansert som den nye generasjonens kort, og det var også veldig raskt da det kom ut.

Siden da har imidlertid kortet blitt tatt igjen av CFexpress-kortet, noe som gjør det mindre relevant i dag.

I tillegg er det bare kompatibelt med noen veldig få kameratyper, som Panasonic S1 og S1R, Nikon D6, D5, Z6, Z7, D500, D810 og D850 og Canon EOS-1D X Mark III.

XQD-kortene har en skrivehastighet på maksimalt 400 MB/sekund. Derfor kan det være vanskelig å si hvorfor du ikke bør gå hele veien og velge et CFexpress- i stedet for et XQD-kort.

> Les også: Så rå er CFexpress-kortene

XQD kort

XQD-kortet har en kapasitet på fra 32 GB til 256 GB, og prisen stiger med antallet gigabyte du vil ha.

© Shutterstock

CFexpress-kortet tar rotta på alle de andre kortene

Denne korttypen leverer markedets høyeste hastigheter, men er inntil videre bare kompatibelt med noen forholdsvis få kameraer. 

Korttypen er foreløpig ganske dyr, særlig hvis du vil ha kapasiteter på mer enn 64 GB.

Den høye hastigheten sikrer at sports- og actionfotografer ikke opplever at kamerabufferen blir full midt i en viktig bildeserie.

Kortene kommer med en maksimal skrivehastighet på 1480 megabyte i sekundet, noe som understreker at kortet er det raskeste på markedet, og det med god margin ned til de andre.

> Les også: Få kontroll på minnekortet

CFexpress kort

CFexpress-kortene passer inntil videre bare til avanserte kameraer.

© Shutterstock

Få hele guiden til minnekort

I Digital FOTO nr. 12/2020 kan du lese enda mer om hvordan du velger riktig kort til kameraet ditt. Her får du et komplett skjema der det er enkelt å se forskjellene på de forskjellige kortene.

I skjemaet har vi samlet lese- og skrivehastighetene til de forskjellige kortene. Det viser også hvilke kameraer som er kompatible med de enkelte kortene. 

Abonnerer du ikke enda, kan du akkurat nå få to magasiner og den splitter nye fotoboken «Bli en bedre fotograf» for bare 49 kroner + porto! Boken er en komplett og nyttig veiledning til alle de viktigste motivene, og det er mange eksempler og trinn for trinn-veiledninger i den.

Kanskje du er interessert i...