Canon EOS-1D X Mark III

EOS-1D X Mark III er første speilreflekskamera fra Canon som tar de nye raske CFexpress-kortene.

© Canon

Så rå er CFexpress-kortene

Minnekort av typen CFexpress er vesentlig raskere enn selv de raskeste XQD-, SD- og CompactFlash-kortene. Flere produsenter er allerede på banen. Les her hvorfor de er verdt å gå for.

Akkurat når de fleste har vent seg til rimelig høye hastigheter med markedets beste SD-kort, er en ny bølge på vei. 

Nye minnekort av typen CFxpress kan nemlig levere overføringstider du for bare et år siden ikke kunne forestille deg. De er også raskere enn de kjappe XQD-kortene.

CFexpress...

>Les også: 3 tips til å skru tempoet opp i kameraet

Lexar Professional CFexpress B

Et CFexpress-kort av typen B, som dette fra Lexar, kan prestere en hastighet på 1750 megabyte i sekundet.

© Lexar

CFexpress blåser alle andre av banen

De nye CFexpress-kortene er utviklet av CompactFlash Association med det klare formål å samle eksisterende standarder og samtidig levere minnekort med markedets raskeste hastigheter.

Teoretisk sett vil teknologien i CFexpress gjøre det mulig å overføre opp til 4 gigabyte i sekundet. Til sammenligning vil XQD-kort høyst kunne overføre 0,5 gigabyte per sekund.

> Les også: Slik unngår du problemer med minnekortet

CFexpress/XQD

De nye CFexpress-kortene har nøyaktig de samme målene som XQD-kortene, som måler 3,0 x 3,9 x 0,4 cm

© Lexar/Sony

CFexpress i forskjellige størrelser

Nylig opplyste CompactFlash Association spesifikasjoner for CFexpress 2.0, som tillater tre forskjellige kortformater. Type A er den minste typen, som vil kunne overføre opp til 1 gigabyte i sekundet.

Type B ser akkurat nå ut til å bli den dominerende typen. Type B har samme dimensjoner som XQD-kort og kan levere hastigheter opp til 2 gigabyte i sekundet. Type C minner i størrelse mye om CompactFlash-kort og vil kunne nå de maksimale 4 gigabyte per sekund.

CFexpress B er den av de tre kort-typene som allerede er kommet godt ut fra start, og flere produsenter har annonsert minnekort som kan kjøpes i butikkene. Det gjelder f.eks. produsenter som SanDisk, Sony, Lexar, ProGrade og Delkin.

> Les også: Lexar er tilbake

Nikon Z 7

Systemkameraer som Nikon Z 6 og Z 7, som klarer XQD-kort, kan med den nyeste firmwaren også ta de nye CFexpress-kortene.

© Nikon

CFexpress i flere nye kameraer

CFexpress-kort av typen B har nøyaktig samme størrelse og robusthet som XQD-kort, og flere kameraprodusenter har allerede kameraer som kan bruke dem. Panasonic var først med systemkameraer som tar CFexpress-kort med kameraene S1 og S1R.

Dessuten har Nikon laget firmwareoppdateringer til systemkameraene Z 6 og Z 7, så de også kan bruke CFexpress-kort på linje med XQD-kort. Canons flaggskip EOS-1D X Mark III tar også CFexpress-kort. Nikon har også lovet ny firmware til speilrefleksene deres som benytter XQD-kort. Det gjelder f.eks. D500 og D5.

> Les også: Her er vår første test av Canon EOS-1D X Mark III

Canon EOS-1D X Mark III med CFexpress-kort

Canon EOS-1D X Mark III kan utnytte CFexpress-kortets høye hastighet til både bilder og video. En kompatibel kortleser er nødvendig.

© Canon

CFexpress til både actionfoto og video

De CFexpress minnekortene som er ute i butikkene, kan nå hastigheter mellom 1400 og 1600 megabyte i sekundet, så taket er ennå ikke nådd. Til sammenligning klarer markedets beste XQD-kort 440 megabyte per sekund og de raskeste SD-kortene 300 megabyte i sekundet, så forskjellen er kolossal.

Den høye hastigheten kan sikre at sportsfotografen ikke opplever at kameraets buffer blir fylt midt i en viktig bildeserie, og når det gjelder video vil de høye hastighetene sikre stabil overføring og opptak av 4K- og 8K-video i profesjonell kvalitet. 

Baksiden av medaljen er prisnivået, som enda er ganske høyt. Et CFexpress-kort på 64 gigabyte kan fås for cirka 1400 kroner, mens en kort på 512 gigabyte lett kan koste 6000 kroner.

>Les også: 7 hemmelige funksjoner i kameraet du bør vite om

Kanskje du er interessert i...